Одржана трећа EPALE конференција

Фондација Темпус – EPALE национални тим за подршку одржао је трећу по реду националну конференцијау EPALE мреже у Србији: „Методе и технике развоја кључних компетенција у образовању одраслих“ 16. октобра 2019. године у Београду.

Више од 130 наставника у основном образовању одраслих, професора средњих школа и високошколских институција, представника удружења и организација цивилног друштва, школа страних језика, јавне управе и свих осталих који се баве образовањем одраслих, присуствовало је догађају који је за циљ имао покретање дискусије о значају развоја кључних компетенција у систему основног образовања одраслих, као и дискусије о ефикасним методама и техникама у раду са одраслима.

Конференцију су отворили су г. Александар Пајић, испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја и гђа Марија Филиповић-Ожеговић, управитељ Фондације Темпус. Прва тема у пленарном излагању тицала се кључних појмова у стицању базичних вештина, коју је изложио г. Томаш Харангозо, главни уредник Европске мреже за базичне вештине – ЕБСН. Затим је на тему метода и техника за развој међупредметних компетенција у основном образовању одраслих говорила гђа Александра Пејатовић, редовни професор на Филозофском факултету у Београду. Пленарни део конференције закључила је гђа Лоранс Мартен, управитељ Асоцијације за промоцију ознаке за персонализовани педагошки приступ (АПП) из Француске, која је говорила о персонализованом приступу у развоју кључних компетенција.

Након пленарног дела, учесници су имали прилике да учествују на једној од три паралелне радионице које су се бавиле темама персонализованог приступа у раду са одраслима, пројектно-оријентисане наставе у циљу развоја кључних компетенција и значаја рада школског тима у развоју међупредметних компетенција.

Снимак пленарног дела конференције и пратеће презентације можете пронаћи у EPALE групи “Наставне методе у раду са одраслим полазницима” (потребно је бити улогован са својим профилом на EPALE и кликнути на Subscribe to group), односно на следећим линковима:

Фотографије са конференције можете погледати на нашој Фејсбук страници.