Akreditacija – Evropska inicijativa za solidarnost (European Solidarity Corps)

Uvođenjem Evropske inicijative za solidarnost (ESC), kao i izuzimanjem volonterskih projekata iz programa Erazmus+ i njihovim uvođenjem u ESC od kraja 2018. godine nadalje, dosadašnji proces akreditovanja organizacija za Evropski volonterski servis/Volonterske projekte u okviru Erazmus+ programa zamenjen je akreditacijom za Oznaku kvaliteta u okviru Evropske inicijative za solidarnost. Osnovna ideja jeste da se na ovaj način obezbedi da svi volonterski projekti budu podjednako kvalitetni i da organizacije koje šalju i primaju volontere poštuju standarde kvaliteta.

U okviru ESC, organizacije se mogu akreditovati za tri oznake kvaliteta, i to za: volunteering, traineeships, jobs, pri čemu se organizacije iz partnerskih zemalja (uključujući Srbiju) trenutno mogu akreditovati samo za volunteering oznaku kvaliteta, s obzirom da organizacije i mladi iz Srbije unutar ESC mogu učestvovati samo u volonterskim aktivnostima a akteri iz Srbije samo kao partneri tokom 2019. godine.

Organizacije mogu da podnesu zahtev u bilo kom trenutku, i dobiju oznaku kvaliteta (Quality Label) što je preduslov za učešće u ESC, ukoliko ispune standarde kvaliteta. Proces akreditacije obično traje 2-3 meseca i besplatan je.

Važna napomena: Organizacijama koje poseduju akreditaciju iz Erazmus+ programa za Evropski volonterski servis/Volonterske projekte se postojeća akreditacija vrednuje kao ekvivalent  akreditaciji za Oznaku kvaliteta u okviru Evropske inicijative za solidarnost. Obe vrste akreditacija mogu važiti najduže zaključno sa 2020. godinom.

Bazu akreditovanih organizacija unutar Erazmus+ programa možete pronaći u EVS bazi podataka. U Srbiji trenutno postoji oko 45 organizacija i institucija koje poseduju ovu akreditaciju.

Detaljnije infromacije o procesu akreditacije za ESC oznaku kvaliteta mogu se pronaći na sajtu SALTO resursnog centra za Jugoistočnu Evropu, koji je nadležan za akreditaciju organizacija iz Srbije, na ovom linku. Ista organizacija bila je nadležna za akreditovanje organizacija za Volonterske projekte – EVS unutar Erazmus+ programa.