Активности Информативног центра Фондације Темпус у фебруару 2020. године

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности током фебруара  2020. године организује догађаје:

 

 

Четвртак, 6. фебруар (вебинар и презентација)

Омладинске размене и волонтирање кроз програме ЕУ

 

Вебинар и презентација намењени су младима (од 13 до 30 година), особама које раде са младима (омладинским радницима), као и свим заинтересованим који желе да сазнају више о омладинским разменама кроз Еразмус+ програм и могућностима за волонтирање кроз нову иницијативу Европске уније – Европску иницијативу за солидарност.

Вебинар се одржава у четвртак, 6. фебруара у 13 часова. Презентација се одржава у просторијама Информативног центра Фондације Темпус у четвртак, 6. фебруара у 17 часова.

За пријаву за учешће на вебинару или презентацији, потребно је попунити кратак регистрациони формулар до 6. фебруара у 10 часова.

 

Петак 7. фебруар (вебинар и презентација)

Алати и ресурси за представљање и мобилност студената и младих у Европи

 

Вебинар и презентација исте садржине намењени су младима и особама које раде са младима (омладинским радницима), као и осталим заинтересованим за европске алате и ресурсе који се могу користити у сврху информисања о могућностима за мобилност, као и ради бољег представљања приликом пријављивања за мобилност и стипендије. Биће речи о алатима Eurodesk, Europass, SALTO-YOUTH, Euraxess, Eures и слично.

Вебинар се одржава у петак, 7. фебруара у 13 часова.

Презентација се одржава у петак, 7. фебруара у 17 часова, у просторијама Информативног центра Фондације Темпус.

За учешће у вебинару или презентацији, потребно је попунити кратак пријавни формулар до петка 7. фебруара у 10 часова.

Понедељак 10. фебруар, уторак 11. фебруар и среда 12. фебруар

Радионице: Шта после матуре?

Tоком фебруара, Euroguidance центар наставља да организује активности подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа који трагају за одговором на питање „Шта после матуре?”. Радионице „Шта после матуре?” одржавају се у Инфо центру Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат) и имају за циљ да помогну ученицима завршних разреда средње школе да, кроз интерактивне вежбе, нађу одговоре на њима важна питања о будућим корацима у каријери након завршетка средње школе.

  • Радионица„Препознај своје јаке стране” одржава се у понедељак 10.2.2020. од 10 до 13 часова. У оквиру ове радионице, ученици имају прилику да опишу своје вештине, радне навике, особине и интересовања, као и да их повежу са различитима занимањима, радним местима, студијским програмима.
  • Радионица„Упознај занимања” одржава се у уторак 11.2.2020. од 10 до 13 часова. У оквиру ове радионице, ученици имају прилику да сазнају на које начине могу да прикупе информације о занимањима и факултетима, као и да опишу карактеристике занимања и образовних програма које су њима важне и значајне.
  • Радионица„Истражи своје каријерне опције” одржава се у среду 12.2.2020. од 10 до 13 часова. У оквиру ове радионице, ученици прикупљене информације процењују и креирају своје опције кроз низ практичних вежби. Имају прилику да науче различите технике доношења одлука и да на крају радионице дефинишу конкретне опције нпр. ужи избор факултета на којима ће полагати пријемни испит.

Заинтересовани ученици се могу пријавити за учешће на једној или више радионица путем пријавног формулара, до 6.2.2020. у 18 часова.

 

 

Четвртак, 13. фебруар (презентација) и петак, 14. фебруар (вебинар)

Еразмус+ пројекти у области спорта

 

Једночасовна презентација и вебинар су намењени представницима спортских клубова, друштава, савеза, удружења, као и другим организацијама и установама активним у области спорта, који желе да сазнају више о актуелном конкурсном року за пријаву пројеката у области спорта у оквиру програма Еразмус+ (2. април 2020. године), као и начину на који је могуће учествовати.

Презентацијa се одржава у четвртак, 13. фебруара, од 16 до 17 часова, у просторијама Информативног центра Фондације Темпус (пријаве до 13. фебруара у 10 часова).

Вебинар се одржава у петак, 14. фебруара, од 13 до 14 часова (пријаве до 14. фебруара у10 часова).

За пријаву је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

 

Среда, 19. фебруар (вебинар и презентација)

Еразмус+ КА229 пројекти школских партнерстава за размене

 

Вебинар и презентација исте садржине намењени су запосленима у предшколским установама, основним и средњим школама који су заинтересовани за учешће у Еразмус+ пројектима школских партнерстава за размене у актуелном конкурсном року (24. март 2020. године).

Током догађаја, учесници ће се упознати са овим типом пројеката, који за циљ имају јачање европске димензије школа које учествују у пројекту, изградњу њихових капацитета за међународну сарадњу, као и њихових могућности да се носе са новим изазовима.

Вебинар се одржава у среду, 19. фебруара, од 13 до 14 часова (пријаве до 19. фебруара у 10 часова).

Презентација се одржава у среду, 19. фебруара, од 17 до 18 часова у просторијама Информативног центра Фондације Темпус.

За пријаву је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

 

 

Четвртак, 20. фебруар

Вебинар: Еразмус+ студентске размене: ко, шта, где, када, како и зашто?

 

Поводом предстојећих конкурса за Еразмус+ мобилности, Информативни центар Фондације Темпус организује вебинар намењен свим актуелним и будућим студентима, заинтересованим да један део својих студија проведу на Еразмус+ стипендираној размени у иностранству, како би сазнали одговоре на питања и разрешили недоумице које се најчешће јављају на ову тему.

Вебинар се одржава у четвртак, 20. фебруара у 17 часова.

Пријава за учешће је могућа попуњавањем кратког регистрационог формулара, до 20. фебруара у 14 часова.

 

 

Среда, 26. фебруар

Вебинар: Шта након средње школе? Кораци у доношењу одлуке о избору студијског програма

 

На вебинару који се одржава у среду, 26. фебруара 2020. године у периоду 12:30-13:15 часова, биће представљена честа питања и проблеми са којима се матуранти сусрећу док размишљају о избору студија као и практичне смернице приликом доношења одлуке о наредном нивоу образовања.

 

Вебинар могу самостално да прате ученици завршних разреда из свих школа у Републици Србији, као и наставници са својим ученицима групно путем једног рачунара и пројектора, нпр. током часа одељенског старешине или као активност тима за каријерно вођење.

Пријављивање се врши до 25.2.2020. у 17 часова попуњавањем регистрационог формулара.

 

 

Четвртак, 27. фебруар

Радионица: Како написати добар CV?

 

Радионица је намењена ученицима средњих школа, а посебно онима који након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за упис и/или пријаве за стипендију. Кроз ову бесплатну радионицу, ученици ће сазнати:

  • из којих делова се састоји добар CV,
  • који су подаци који се наводе у сваком од обавезних делова и која је мера у њиховом навођењу,
  • зашто је важна самопроцена вештина,
  • које су најчешће грешке при састављању биографије и како их избећи,
  • корисне савете базиране на искуству оних који врше одабир кандидата.

Радионица ће се одржати у четвртак, 27. фебруарa од 14 до 17 часова у просторијама Инфо центра Фондације Темпус. За радионицу се могу пријавити директно ученици или их могу пријавити њихове разредне старешине или наставници слањем мејла Europass националном центру, тј. попуњавањем регистрационог формулара најкасније до среде 26. фебруара до 12 часова.

Четвртак, 27. фебруар

Вебинар: Избор средње школе

Вебинар, који се одржава 27. фебруара 2020. године од 12:30 до 13:15 часова, намењен је ученицима 8. разреда основних школа, као подршка при размишљању о средњим школама (образовним профилима) и њиховом рангирању приликом састављања листе жеља. Поред представљања честих питања и дилема са којима се мали матуранти сусрећу док размишљају о избору средње школе, биће представљене практичне смернице за доношење одлуке о наредном нивоу образовања.

Вебинар могу самостално да прате ученици 8. разреда из свих школа у Републици Србији, њихови родитељи, као и наставници са својим ученицима групно путем једног рачунара и пројектора, нпр. током часа одељенског старешине.

Пријављивање се врши до 26.2.2020. у 17 часова  попуњавањем регистрационог формулара.

 

 

Петак 28. фебруар

Вебинар: Студирај у Србији 

 

Фондација Темпус организује вебинар у петак, 28. фебруара, са почетком у 17 часова, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће бити информисани о високом образовању у Србији и о доступним акредитованим високошколским установама и програмима. Осим тога, учесници ће добити најважније информације о студијама у Србији (ниво студија, трајање програма, град и сл). На вебинару ће детаљније бити представљен каталог Study in Serbia и биће објашњене процедуре уписа и добијања визе, временски оквир за пријаве и полагање пријемних испита, а учесници ће бити у прилици и да добију одговоре на питања у вези са животом у Србији.

Вебинар се одржава на енглеском језику, а заинтересовани страни студенти се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара најкасније до 28. фебруар у 15 часова.

 

Сталне активности током фебруара

 

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

 

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. Током месеца фебруара консултације се одржавају сваког четвртка  (6, 13, 20, 27. фебруар) у периоду од 14 до 17 часова у просторијама Инфо центра Фондације Темпус (Теразије 39, I спрат, Београд). За ученике који нису из Београда, разговори се одвијају путем Скајпа, сваког уторка (4, 11, 18 и 25. фебруар).

За пријаву на индивидуалне консултације је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

 

 

Регистрација OID и PIC броја – практичне сесије

 

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које по први пут планирају да учествују у Еразмус+ пројектима, на радионици ће, уз подршку и вођење, моћи да региструју OID или/и PIC број – јединствене идентификаторе који се користе приликом попуњавања пријава пројеката у оквиру Еразмус+ програма.

 

Сесије се одржавају 5, 12, 19 и 26. фебруара од 12 до 13 часова.

 

За учешће на сесијама није потребна пријава, а потребно је припремити основне податке о организацији (контакт подаци, матични број, ПИБ, контакт особа) и понети са собом лаптоп или таблет.

 

Facebook live chat

Сви они који нису у могућности да посете Информативни центар Фондације Темпус и из прве руке добију жељене информације, поред мејла и телефона, на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16-17 часова и сваког петка од 12-13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете посетити Информативни центар Фондације Темпус сваког радног дана од 10 до 18 часова на адреси Теразије 39/I, Београд, као и контактирати путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.