Активности Информативног центра Фондације Темпус у марту 2020. године

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности током марта  2020. године организује догађаје:

 

Догађаји и активности изван Инфо центра Фондације Темпус

  • Сајам образовања EDUfair, Белекспо центар, Београд, 6 и 7. март, од 10 до 18 часова
  • Еразмус+ информативни дан о учешћу у спортској компоненти Еразмус+ програма, Палата „Србија”, Београд, 10. март, од 10 до 14 часова
  • Међународни инфо дан, Факултет организационих наука, Београд, 11. март

Среда, 11. март

Вебинар: Препознај своје јаке стране

У оквиру овог интерактивног предавања ученици имају прилику да опишу своје вештине, радне навике, особине и интересовања и да сазнају како да их повежу са различитим занимањима, радним местима и студијским програмима.

Вебинар се одржава у среду 11. марта, са почетком у 12.30 и трајаће до 13.15.

За пријаву за учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар, а рок за пријаву је 10. март у 12 часова.

Понедељак, 16. март (вебинар и презентација)

Еразмус+ пројекти у области спорта 

Једночасовни вебинар и презентација су намењени представницима спортских клубова, друштава, савеза, удружења, као и другим организацијама и установама активним у области спорта, који желе да сазнају више о актуелном конкурсном року за пријаву пројеката у области спорта у оквиру програма Еразмус+ (2. април 2020. године), као и начину на који је могуће учествовати.

Вебинар се одржава у понедељак, 16. марта, од 12 до 13 часова (пријаве до 16. марта у 10 часова).

Презентацијa се одржава у понедељак, 16. марта, од 16 до 17 часова, у просторијама Информативног центра Фондације Темпус (пријаве до 16. марта у 10 часова).

 За пријаву је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

Уторак, 17. март

Вебинар за родитеље: Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања?

На вебинару који се организује у уторак, 17. марта у 17 часова,  родитељи ће имати прилику да сазнају за које кораке у избору средње школе, студијског програма или занимања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу у припреми завршног, односно пријемног испита.

За пријаву за учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар, а рок за пријаву је 16. март у 12 часова.

 

Уторак, 17. март

Вебинар: Из угла студента: Еразмус+ студентске размене

 

Информативни центар организује вебинар намењен садашњим и будућим студентима на државним и приватним високошколским установама из Србије, као и свим другим заинтересованима за могућности учествовања у стипендираним студентским разменама на свим нивоима студија (основним, мастер и докторским) у оквиру Еразмус+ програма. Присутни ће имати прилику да из угла студенткиње која је ишла на размену сазнају више о начину пријављивања и селекције, као и о личном искуству са мобилности.

Вебинар се одржава у уторак, 17. марта од 17 до 18 часова у просторијама Информативног центра Фондације Темпус (Теразије 39/I, Београд).

За пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар најкасније до 17. марта у подне.

 

Среда, 18. март

Вебинар: Упознај занимања

 

У оквиру овог интерактивног предавања ученици имају прилику да сазнају на које начине могу да прикупе информације о занимањима, факултетима као и да опишу карактеристике занимања и студијских програма који су њима важни и значајни.

Вебинар се одржава  у среду 18. марта у 12.30 до 13.15.

За пријаву за учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар, а рок за пријаву је 17. марта у 12 часова.

Понедељак, 23. март

Вебинар: Europass и Eurodesk: Алати за пријаву на мобилност за студенте и младе

Вебинар је намењен свим младима и особама које раде са младима (омладинским радницима), студентима и осталим заинтересованим за Europass и Eurodesk алате и ресурсе које могу користити у сврху информисања о могућностима за мобилност, као и бољег представљања приликом самог пријављивања за мобилност и стипендије. Eurodesk мрежа пружа информације о могућностима за школовање, волонтирање, праксе и слично у иностранству, док су Europass биографија (CV) и језички пасош алати за представљање знања и вештина препознатљиви широм Европе.

Вебинар се одржава у понедељак, 23. марта у 16 часова.

За пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар.

Среда, 25. март

Вебинар: Истражи своје каријерне опције

 

У оквиру овог интерактивног предавања ученици креирају своје каријерне опције кроз низ практичних вежби.

Вебинар се одржава у среду 25. марта у 12.30 до 13.15.

За пријаву за учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар, а рок за пријаву је 24. марта у 12 часова.

Четвртак, 26. март 

Вебинар: Еразмус+ пројекти мобилности за младе и омладинске раднике

 

Информативни центар Фондације Темпус организује вебинар намењен свим организацијама заинтересованим за учешће у омладинској компоненти Еразмус+ програма.

Вебинар је намењен представницима омладинских организација и организација за младе, неформалних група младих, као и других организација и установа активних у области рада са младима (нпр. удружења, канцеларије за младе, школе и друге установе из јавног и приватног сектора).

На вебинару ће бити речи о могућностима учешћа у пројектима омладинских размена и мобилности омладинских радника (КА1), као и о ресурсима за проналажење партнерских организација за пројекте.

Вебинар се одржава у четвртак, 26. марта, у 13 часова, а за пријаву је потребно попунити кратак регистрациони формулар до 26. марта у 10 часова.

Петак 27. март

Вебинар: Студирај у Србији

Фондација Темпус организује вебинар у петак, 27. марта, са почетком у 17 часова, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће бити информисани о високом образовању у Србији и о доступним акредитованим високошколским установама и програмима. Осим тога, учесници ће добити најважније информације о студијама у Србији (ниво студија, трајање програма, град и сл). На вебинару ће детаљније бити представљен каталог Study in Serbia и биће објашњене процедуре уписа и добијања визе, временски оквир за пријаве и полагање пријемних испита, а учесници ће бити у прилици и да добију одговоре на питања у вези са животом у Србији.

Вебинар се одржава на енглеском језику, а заинтересовани страни студенти се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара најкасније до 27. марта у 15 часова.

Понедељак, 30. март 

Вебинар: Еразмус+ платформе и мреже за професионално усавршавање наставника

 

Вебинар је намењен запосленима у основним и средњим школама, предшколским установама и установама за образовање одраслих. Вебинар се одржава 30. марта са почетком у 13 часова.

Присутни ће бити у прилици да се информишу о могућностима за професионално усавршавање и повезивање са колегама широм Европе, путем Еразмус+ платформи и мрежа (eTwinning, School Education Gateway, EPALE, Euroguidance, Europass i Eurydice), а независно од тога да ли већ учествују или планирају учешће у Еразмус+ пројектима.

За пријаву на догађај је потребно попунити кратак регистрациони формулар најкасније до 30. марта у 10 часова.

Догађаји изван Инфо центра током марта 2020. године

Петак и субота, 6. и 7. март

Сајам образовања EDUfair, Белекспо центар, Београд

Током два дана трајања Сајма образовања EDUfair, заинтересовани посетиоци Сајма ће на информативном штанду Фондације Темпус моћи да се информишу о Еразмус+ и CEEPUS програму, који, између осталог, омогућавају мобилност студената, младих, омладинских радника и запослених у образовним установама и организацијама. Такође, ученици ће добити информације о доступној подршци у процесу доношења одлука о наставку школовања и избору занимања кроз базу образовних могућности www.obrazovanje.rs, као и радионице, предавања и вебинаре које организује Фондација Темпус – Euroguidance центар.  Сајам се одржава у згради Белекспо центра у Београду, у петак и суботу, 6. и 7. марта.

Уторак, 10. март

Еразмус+ информативни дан о учешћу у спортској компоненти Еразмус+ програма, Палата „Србија”, Београд

Министарство омладине и спорта у сарадњи са Фондацијом Темпус организује у Палати Србија” инфо дан о Еразмус+ спорт пројектима намењен гпредставницима ранским спортским савезима и локалних самоуправа у Републици Србији.

Среда, 11. март

Међународни инфо дан, Факултет организационих наука, Београд

Представници Фондације Темпус и ове године ће учествовати на Међународном инфо дану у организацији Факултета организационих наука Универзитета у Београду. На догађају ће бити представљене могућности које су, кроз Еразмус+ и CEEPUS програм, доступне студентима и (не)наставном особљу високошколских установа из Србије. Поред могућности информисања на инфо штанду Фондације Темпус у холу током целокупног трајања догађаја од 10 до 15 часова, заинтересовани ће моћи да присуствују и презентацији у амфитеатру Факултета, на којој ће бити речи о могућностима мобилности кроз наведене програме, као и о могућностима уписа целокупних мастер студија кроз Еразмус Мундус заједничке мастер програме.

Сталне активности током марта

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. Консултације се одвијају путем Скајпа, сваког уторка (3, 10, 17, 24 и 31. март).

За пријаву на индивидуалне консултације је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

 

Регистрација OID и PIC броја – практичне сесије

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које по први пут планирају да учествују у Еразмус+ пројектима, на радионици ће, уз подршку и вођење, моћи да региструју OID или/и PIC број – јединствене идентификаторе који се користе приликом попуњавања пријава пројеката у оквиру Еразмус+ програма.

Сесије се одржавају 4 и 11, марта, од 12 до 13 часова.

За учешће на сесијама није потребна пријава, а потребно је припремити основне податке о организацији (контакт подаци, матични број, ПИБ, контакт особа) и понети са собом лаптоп или таблет.

 

Facebook live chat

Сви они који нису у могућности да посете Информативни центар Фондације Темпус и из прве руке добију жељене информације, поред мејла и телефона, на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16-17 часова и сваког петка од 12-13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете посетити Информативни центар Фондације Темпус сваког радног дана од 10 до 18 часова на адреси Теразије 39/I, Београд, као и контактирати путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.