Активности Инфо центра Фондације Темпус у новембру 2020.

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности током новембра 2020. године организује догађаје:

 

 

Учешће у догађајима других организација и институција

 

 

Уторак, 10. новембар

Вебинар: Еразмус+ платформе и мреже за професионално усавршавање наставника

Вебинар је намењен запосленима у основним и средњим школама, предшколским установама и установама за образовање одраслих.

Присутни ће бити у прилици да се информишу о могућностима за професионално усавршавање и повезивање са колегама широм Европе путем Еразмус+ платформи и мрежа (eTwinning, School Education Gateway, EPALE, Euroguidance, Europass i Eurydice), независно од тога да ли већ учествују или планирају учешће у Еразмус+ пројектима.

Вебинар се одржава у уторак, 10. новембра од 12.30 до 13.15 часова, а за пријаву је потребно попунити кратак регистрациони формулар најкасније до 10. новембра у 10 часова.

 

Петак, 13. новембар

Вебинар: Еразмус Мундус заједнички мастер програми

Вебинар је намењен свим актуелним и свршеним студентима, који желе да се информишу о могућности за конкурисање за упис на целокупне стипендиране мастер студије на неком од Еразмус Мундус заједничких мастер програма у академској 2021/2022. години.

На вебинару ће, између осталог, бити речи о каталогу доступних мастер програма, условима и начину пријаве, најчешће траженој документацији, као и обухвату стипендија. Учесници ће такође имати прилику да од алумнисте програма сазнају више о току пријаве, селекције и студирања на једном од заједничких мастер програма.

Вебинар се одржава у петак, 13. новембра, са почетком у 16 часова. За пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар најкасније до 13. новембра у подне.

Уторак, 17. новембар

Вебинар: Како креирати нови Europass CV?

Ова практична онлајн сесија намењена је студентима, ученицима, младима, наставницима, запосленим особама и тражиоцима посла, као и свим особама које желе да сазнају како се користи иновирана Europass платформа. Током вебинара ће бити демонстрирано како се региструје на платформу, како се на њој креирају, чувају, деле и са ње извозе Europass профил (портфолио), радна биографија (CV) и пропратно писмо, као и које додатне функционалности у сврхе образовања и запошљавања су на располагању.

Вебинар се одржава у уторак, 17. новембра са почетком у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 17. новембра у подне.

 

Четвртак, 19. новембар

Вебинар: Eurodesk прилике за мобилност студената и младих

Вебинар је намењен свим студентима, младима и особама које раде са младима (омладинским радницима), који су заинтересовани да сазнају више о приликама за мобилност младих у Европи и другим корисним актуелним информацијама на ту тему. Учесници ће се упознати са Eurodesk базом могућности за мобилност, која пружа информације и могућност претраге прилика за школовање, волонтирање, праксе и слично у иностранству, као и са Европским омладинским порталом.

Вебинар се одржава у четвртак, 19. новембра у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 19. новембра у 12 часова.

 

Понедељак, 23. новембар

Вебинар: Упознај занимања

У оквиру овог интерактивног предавања ученици имају прилику да сазнају на које начине могу да прикупе информације о занимањима, факултетима као и да опишу карактеристике занимања и студијских програма који су њима важни и значајни.

Вебинар се одржава у понедељак, 23. новембра у 12.30 до 13.15. За пријаву за учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар. Рок за пријаву је петак, 20. новембар у 16 часова.

 

Уторак, 24. новембар

Вебинар: Erasmus+ project resultsпретрага базе одобрених пројеката и организација

Вебинар је пре свега намењен представницима организација и установа у области образовања, младих и спорта који планирају да у наредном циклусу учествују у пријавама Еразмус+ пројеката или сазнају и користе резултате спроведених пројеката, али и представницима осталих организација и установа, као и појединцима који желе да сазнају више о Erasmus+ project results –платформи свих до сада одобрених Еразмус+ пројеката.

Учесници вебинара ће моћи да сазнају шта све садржи ова платформа, како се врши претрага пројеката и организација које су у њима учествовале, и на тај начин је искористе је као инспирацију за своје будуће пројекте и потрагу за партнерским организацијама.

Вебинар се одржава у уторак, 24. новембра у 16 часова, а за пријаву је потребно попунити кратак регистрациони формулар до 24. новембра у 12 часова.

 

 

Понедељак, 30. новембар

Вебинар: Студирај у Србији

Фондација Темпус организује вебинар у понедељак, 30. новембра, са почетком у 16 часова, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће бити информисани о високом образовању у Србији и доступним акредитованим високошколским установама и програмима. Осим тога, учесници ће добити најважније информације о студирању у Србији (ниво студија, трајање студија, језик извођења наставе итд). На вебинару ће детаљније бити представљена ажурирана електронска верзија каталога Study in Serbia и биће објашњене процедуре уписа, временски оквир за пријаве и полагање пријемних испита. Учесници ће такође бити у прилици да добију одговоре и на питања у вези са животом у Србији.

Вебинар се одржава на енглеском језику, а заинтересовани страни студенти се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара најкасније до 30. новембра у подне.

 

 

Учешће у догађајима других организација и институција

 

Четвртак, 5. новембар

Студентски културни центар, Београд

Презентација: Еразмус+ мобилност наставника из Србије

 

Догађај се одржава у четвртак, 5.11.2020. године од 18 до 19 часова у Студентском културном центру Београд (Мала сала) и намењен је запосленима у основним и средњим школама, као и предшколским установама.

Присутни ће бити у прилици да се информишу о томе како изгледа мобилност наставника спроведена кроз Еразмус+ програм, које активности директори, наставници и стручни сарадници школа и предшколских установа из Србије могу спроводити у иностранству, која се знања и вештине мобилношћу могу стећи и унапредити, и зашто је све то важно и за појединце и за њихове установе. Присутни ће такође сазнати шта је потребно предузети у циљу подношења пројекта мобилности на предстојећем конкурсу. О наведеним темама ће из прве руке говорити две наставнице из средњих стручних школа из Београда, као и представник Фондације Темпус – Националне агенције за Еразмус+ програм у Србији.

Домаћин догађаја је Студентски културни центар Београд, а у циљу поштовања епидемиолошких мера број учесника је ограничен. Заинтересовани за учешће се могу пријавити и Инфо центру Фондације Темпус путем мејла (info@tempus.ac.rs), након чега ће дан пре догађаја (4.11.2020.) бити обавештени о статусу пријаве, у складу са бројем потенцијално преосталих слободних места.

 

Четвртак, 12. новембар

Студентски културни центар, Крагујевац

Презентација: Могућности за мобилност студената кроз програме Еразмус+ и ЦЕЕПУС

Презентација се одржава у четвртак, 12. новембра са почетком у 17 часова, у сали Студентског културног центра Крагујевац и намењена је актуелним и будућим студентима заинтересованим за мобилност.

Током презентације присутни ће добити одговоре на питања како отићи на страни универзитет на стипендирану студентску размену на основним, мастер или докторским студијама кроз Еразмус+ и ЦЕЕПУС програме, шта су Еразмус Мундус заједнички мастер програми, као и који ресурси су на располагању при потрази и пријави за наведене, као и друге врсте мобилности.

 

Четвртак, 12. новембар

Сајам студентских пракси и запошљавања Универзитета у Нишу (онјалн)

Фондација Темпус учествује на онлајн Сајму студентских пракси и запошљавања који 12. новембра организује Центар за развој каријере студената и истраживача Универзитета у Нишу уз подршку Студентског парламента Машинског факултета у Нишу.

Посетиоцима сајма ће бити представљен нови Europass електронски портфолио за представљање вештина, знања и искустава и управљање каријером, студијама и образовањем.

 

 

Сталне активности током новембра

Среда, 4, 18. и 25. новембар

Практичне индивидуалне сесије уживо: Регистрација OID и PIC броја

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које планирају да учествују први пут у Еразмус+ пројектима, а потребна им је подршка да региструју OID или/и PIC број – јединствене идентификаторе који се користе у пријавама Еразмус+ пројеката – моћи ће то да ураде уз подршку и вођење током индивидуалне сесије у Информативном центру Фондације Темпус у Београду.

Индивидуалнe сесијe се обавезно унапред договарају у једном од расположивих термина, за шта је потребно да заинтересовани минимум два дана унапред искажу интересовање позивом Инфо центру (011-3342-430, опција 1, 10-18 часова) или слањем поруке на е-пошту: info@tempus.ac.rs. Расположиви термини су: 4, 18. и 25. новембар од 12 до 13 часова.

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. У овом тренутку, разговори се обављају искључиво путем скајпа, а свој разговор можете заказати попуњавањем кратког регистрационог формулара.

Facebook live chat

Поред мејла и телефона, сви заинтересовани на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16 до 17 часова и сваког петка од 12 до 13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете контактирати Фондацију Темпус путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.