Активности Информативног центра Фондације Темпус у октобру 2020. године

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности током октобра 2020. године организује догађаје:

Учешће у догађајима других организација и институција:

  • Сајам стипендија Универзитета у Крагујевцу (онлајн), друга половина октобра

 

Четвртак, 1. октобар

Презентација: Могућности за мобилност студената кроз програме Еразмус+ и CEEPUS

Презентација се одржава у четвртак, 1. октобра са почетком у 18 часова, у малој сали Студенетског културног центра Београд. Догађај се организује у сарадњи Фондације Темпус – националног Eurodesk центра у Србији и СКЦ-а Београд, у склопу кампање „Time to move“ коју европска мрежа Eurodesk спроводи сваког октобра широм Европe. За учешће није потребна регистрација.

Током презентације заинтересовани ће добити одговоре на питања како отићи на страни универзитет на стипендирану студентску размену на основним, мастер или докторским студијама кроз Еразмус+ и ЦЕЕПУС програме, шта су Еразмус Мундус заједнички мастер програми, као и који ресурси су на располагању при потрази и пријави за наведене, као и друге врсте мобилности.

Уторак, 6. октобар

Вебинар: Додатни конкурс за Еразмус+ КА2 пројекте стратешких партнерстава

Поводом отварања додатног конкурса за подношење Еразмус+ пројеката стратешких партнерстава услед ситуације са пандемијом COVID-19 (друга рунда Општег позива за подношење пријава за 2020. годину), Информативни центар организује вебинар намењен организацијама и установама из свих сектора заинтересованим за учешће у овим пројектима. Током вебинара ће бити представљене могућности подношења два типа пројеката стратешких партнерстава (рок 29. октобар у подне): Партнерства за подршку у дигиталном образовању (отворено за секторе општег образовања, средњег стручног образовања и обука и високог образовања) и Партнерства за подстицање креативности (отворено за сектор младих, општег образовања и образовања одраслих).

Овај једночасовни вебинар се одржава у уторак, 6. октобра са почетком у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак регистрациони формулар најкасније до 6. октобра у подне.

 

Среда, 7. октобар

Вебинар: Како отићи на размене кроз CEЕPUS програм?

Вебинар је намењен студентима свих нивоа студија и наставном особљу на државним високошколским установама у Србији који су заинтересовани да се информишу о могућностима за мобилност у оквиру CEEPUS програма, условима и поступку пријављивања.

CEEPUS је средњеевропски програм универзитетске размене који студентима и предавачима са државних високошколских установа из Србије омогућава академске боравке у земљама средње и југоисточне Европе.

Вебинар се одржава у среду, 7. октобра, са почетком у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак регистрациони формулар најкасније до 7. октобра у подне.

Четвртак, 15. октобар

Вебинар: Препознај своје јаке стране

У оквиру овог интерактивног предавања ученици имају прилику да опишу своје вештине, радне навике, особине и интересовања и да сазнају како да их повежу са различитим занимањима, радним местима и студијским програмима.

Вебинар се одржава у четвртак, 15. октобра, са почетком у 12.30 и трајаће до 13.15. За пријаву за учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар, а рок за пријаву је 14. октобар у 15 часова.

Петак, 16. октобар

Вебинар: Еразмус Мундус заједнички мастер програми

Вебинар је намењен свим актуелним и свршеним студентима, који желе да се информишу о могућности за конкурисање за упис на целокупне стипендиране мастер студије на неком од Еразмус Мундус заједничких мастер програма у академској 2021/2022. години. На вебинару ће, између осталог, бити речи о каталогу доступних мастер програма, условима и начину пријаве, најчешће траженој документацији, као и обухвату стипендија.

Вебинар се одржава у петак, 16. октобра, са почетком у 16 часова. За пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар најкасније до 16. октобра у подне.

Уторак, 20. oктобар

Вебинар: Прилике за мобилност студената и младих – Eurodesk opportunity finder i European Youth Portal

Вебинар организује национални Eurodesk центар у Србији, у склопу кампање „Time to move“ коју европска мрежа Eurodesk спроводи сваког октобра широм Европе. Намењен је свим студентима, младима и особама које раде са младима (омладинским радницима), који су заинтересовани да сазнају више о приликама за мобилност младих у иностранству.

Учесници ће се упознати са Eurodesk базом могућности за мобилност, која пружа информације и могућност претраге прилика за школовање, волонтирање, праксе и слично у иностранству, као и са Европским порталом за младе који даје додатне информације у сврху планирања путовања, попут савета, искустава младих са мобилности, организација које учествују у програмима волонтирања итд.

Вебинар се одржава у уторак, 20. октобра са почетком у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 20. октобра у подне.

 

 

Среда, 21. октобар

Вебинар: Водич кроз нови Europass

Ова практична онлајн сесија намењена је студентима, ученицима, младима, наставницима, запосленим особама и тражиоцима посла, као и свим особама које желе да сазнају како се користи иновирана Europass платформа.

Током вебинара ће бити демонстрирано како се региструје на платформу, како се на њој креирају, чувају, деле и са ње извозе Europass профил (портфолио), радна биографија (CV) и пропратно писмо, као и које додатне функционалности у сврхе образовања и запошљавања су на располагању.

Вебинар се одржава у среду, 21. октобра са почетком у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 21. октобра у подне.

Уторак, 27. октобар

Вебинар: Ресурси за писање Еразмус+ пројеката

Вебинар је намењен представницима свих врста организација и установа активних у области образовања, младих и спорта који планирају да у будућем периоду учествују у писању и подношењу пријава Еразмус+ пројеката.

Учесници вебинара ће моћи да сазнају које све бесплатне ресурсе Фондације Темпус и Европске комисије могу да искористе приликом осмишљавања и писања Еразмус+ пројеката. Између осталог, биће речи о Водичу за Еразмус+ програм, платформи Erasmus+ project results, информацијама доступним на сајту Еразмус+ програма у Србији, презентацијама, видео туторијалима, као и о активностима подршке Фондације Темпус у току трајања конкурса (инфо дани, радионице за писање пројеката, консултације).

Вебинар се одржава у уторак, 27. октобра са почетком у 16 часова, а за пријаву је потребно попунити кратак регистрациони формулар до 27. октобра у подне.

Четвртак, 29. октобар

Вебинар: База образовних могућности у Србији – Obrazovanje.rs

Вебинар има за циљ да информише будуће средњошколце и студенте, њихове родитеље, наставнике и стручне сараднике у школама, о бази образовних могућности www.obrazovanje.rs. Ова некомерцијална база садржи податке о свим акредитованим студијским програмима и високошколским установама, као и средњим школама у Републици Србији, те може служити као извор информација при доношењу одлуке о наставку школовања. Током вебинара ће бити приказано како се база може претраживати по различитим критеријумима.

Вебинар се одржава у четвртак, 29. октобра са почетком у 16 часова, а за пријаву је потребно попунити кратак регистрациони формулар до 29. октобра у подне.

Петак, 30. октобар

Вебинар: Студирај у Србији

Фондација Темпус организује вебинар у петак, 30. октобра, са почетком у 16 часова, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће бити информисани о високом образовању у Србији и доступним акредитованим високошколским установама и програмима. Осим тога, учесници ће добити најважније информације о студирању у Србији (ниво студија, трајање студија, језик извођења наставе итд).

На вебинару ће детаљније бити представљена ажурирана електронска верзија каталога Study in Serbia и биће објашњене процедуре уписа, временски оквир за пријаве и полагање пријемних испита. Учесници ће такође бити у прилици да добију одговоре и на питања у вези са животом у Србији.

Вебинар се одржава на енглеском језику, а заинтересовани страни студенти се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара најкасније до 30. октобра у подне.

 

Учешће у догађајима других организација и институција

 

Друга половина октобра

Сајам стипендија Универзитета у Крагујевцу (онлајн)

Фондација Темпус учествује на XII Сајму стипендија Универзитета у Крагујевцу, који ће се ове године одржати у онлајн формату, у току друге половине октобра. Заинтересованим студентима и особљу ће путем видео материјала бити представљене могућности за стипендиране мобилности у оквиру програма Еразмус+ и ЦЕЕПУС, целе мастер студије на Еразмус Мундус заједничким мастер програмима, као и нови Europass алат за састављање биографије који се може корисити приликом пријављивања за ове, али и друге европске програме мобилности, конкурсе за праксе, запослење и слично.

Више информација о овој онлајн недељи стипендија, укључујући тачно време одржавања и начин пријаве учешћа, биће благовремено доступно путем сајта Универзитета у Крагујевцу, његовог Центра за развој каријере, као и друштвеним мрежама.

 

Сталне активности током октобра

 

Среда, 7, 21. и 28. октобар

Практичне индивидуалне сесије уживо: Регистрација OID и PIC броја

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које планирају да учествују први пут у Еразмус+ пројектима, а потребна им је подршка да региструју OID или/и PIC број – јединствене идентификаторе који се користе у пријавама Еразмус+ пројеката – моћи ће то да ураде уз подршку и вођење током индивидуалне сесије у Информативном центру Фондације Темпус у Београду.

Индивидуалнe сесијe се обавезно унапред договарају у једном од расположивих термина, за шта је потребно да заинтересовани минимум два дана унапред искажу интересовање позивом Инфо центру (011-3342-430, опција 1, 10-18 часова) или слањем поруке на е-пошту: info@tempus.ac.rs. Расположиви термини су: 7, 21. и 28. октобар од 12 до 13 часова.

 

 

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. У овом тренутку, разговори се обављају искључиво путем скајпа, а свој разговор можете заказати попуњавањем кратког регистрационог формулара.

Facebook live chat

Поред мејла и телефона, сви заинтересовани на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16 до 17 часова и сваког петка од 12 до 13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете контактирати Фондацију Темпус путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.