Ажуриран списак доступних Еразмус Мундус заједничких мастер програма

У сусрет предстојећем конкурсном року за пријаву на Еразмус Мундус заједничке мастер програме (Erasmus Mundus Joint Master Degree – EMJMD) у академској 2020/2021. години, Европска комисија је ажурирала списак ових програма, који је доступан на њеном сајту. Листа обухвата 44 нова, а укупно око 120 мастер програма, из различитих студијских области, за које могу конкурисати и кандидати из Србије.

Могуће је пријавити се за највише три мастер програма у једном конкурсном року, а пријава за упис на студије аутоматски подразумева и пријаву за Еразмус+ стипендију, која обухвата износ од 1000 евра месечно за трошкове живота, покривену школарину, додатне могућности које се тичу трошкова путовања и пресељења, као и здравственог осигурања.

Конкурси су најчешће отворени између октобра и јануара, а пријаве се врше директно преко сајтова жељених мастер програма са листе, у роковима које сваки конзорцијум програма засебно прецизира.

Еразмус Мундус заједнички мастер програми су већином двогодишњи интердисциплинарни мастери који се изводе на енглеском језику и који у оквиру истог циклуса подразумевају студирање на најчешће два до три универзитета у различитим европским земљама који заједнички изводе програм.