Одржана је друга eTwinning конференција у Србији

Друга годишња eTwinning конференција у Србији одржана је 2. децембра 2015. године у Хотелу Метропол у Београду. Конференцији је присуствовало преко 300 учесника, међу којима су били наставници, васпитачи, педагози, психолози, директори школа и представници школских управа.

eTwinning konferencija

Поздравне речи учесницима су упутиле гђа Снежана Марковић, помоћник министра у Министарству просвете науке и технолошког развоја и гђа Марија Филиоповић – Ожеговић управитељ Фондације Темпус. О теми „Зашто и како ИКТ у настави“ и „Како eTwinning може да помогне примени ИКТ-а у настави и раду са децом“ говорили су гђа Снежана Марковић, помоћник министра у Министарству просвете науке и технолошког развоја, г. Сава Савић, помоћник министра у Министарству трговине, туризма и телекомуникација и гђа Јелена Драгаш, координатор eTwinning националног тима за подршку у Фондацији Темпус.

 

Гђа Јелена Кенић и г. Далибор Тодоровић представили су своје пројекте који су добили Европску ознаку квалитета, након чега су свим присутним еТвинерима који су добили Националну и Европску ознаку квалитета упућене честитке на овом значајном успеху и уручени симболични поклони.

eTwinning konferencija

Послеподневне паралелне сесије биле су намењене предшколским установама, представницима управа школа и школских управа и основним и средњим школама. О примерима добре праксе у основним и средњим школама говорили су eTwinning амбасадори у Србији гђа Наташа Мајстровић и г. Далибор Тодоровић, о примерима добре праксе у вртићима говорила је eTwinning амбасадорка Наташа Врапчевић док се у уводном делу учесницима обратила гђа Милена Шкаљац, помоћник управитеља у Фондацији Темпус. Тему „Зашто је важно учествовати у програму Еразмус+ и eTwinning-у; Тренутне могућности за установе и планови за наредну годину“ представили су гђа Марија Филиповић – Ожеговић, гђа Јелена Драгаш и г. Марко Банковић, координатор групе за каријерно вођење и мобилност у Фондацији Темпус. Учесници eTwinning конференције су активно учествовали у свим сесијама, постављали питања и износили своја искуства са eTwinning-ом.

Можемо слободно још једном да закључимо да су могућности које eTwinning програм пружа вишеструке. То су сарадња путем употребе ИКТ-а, интегрисање eTwinning пројеката у редован наставни план и програм, рад у учионици на један другачији начин, развијање дигиталних, језичких и међупредметних компетенција ученика, као и професионално усавршавање наставника.