Конференција ”Могућности примене ECVET-a у Србији: Како до признавања исхода учења стечених у иностранству”

Фондација Темпус организовала је конференцију ,,Могућности примене ECVET-a у Србији: Како до признавања исхода учења стечених у иностранству” у петак, 13. децембра 2019. године у Београду.

Главни циљ конференције је упознавање са системом преноса исхода учења који се стичу током мобилности у иностранству. Конференцији је присуствовало око 80 учесника, претежно представника школа чији су пројекти финансирани у оквиру програма Еразмус+, у области стручног образовања и обука, у последња три конкурсна рока. Догађају су присуствовали и представници Завода за унапређивање образовања и васпитања и Агенције за квалификације.

Поздравне речи учесницима су упутили господин Александар Пајић, посебни саветник надлежан за послове средњег образовања и образовања одраслих у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и гђа Марија Филиповић-Ожеговић, управитељ Фондације Темпус.

Гђа Зорана Дојић из Фондације Темпус представила је опште принципе примене ECVET-a. Практичну примену и искуства из Хрватске са присутнима је поделио г. Јосип Луша, координатор хрватске Радне скупине стручњака за ECVET, из Агенције за мобилност и ЕУ програме Републике Хрватске.

На конференцији су представљена два примера добре праксе у примени ECVET-a: гђа Латинка Крижник је поделила са присутнима искуства Школе за медицинске сестре Врапче из Загреба, док је г. Александар Лазаревић представио Електротехничко-рачунарску школу Вегова из Љубљане. Послеподневне сесије су биле намењене представљању примене ECVET-a на курикулуме за стручне профиле и то: г. Ивица Матић из Школе за медицинске сестре Млинарска из Загреба и члан Радне скупине стручњака за ECVET Републике Хрватске је представио примену ове алатке на профил Медицинска сестра-техничар, док је г. Александар Лазаревић представио примену ECVET-a на курикулум за профил Администратор рачунарских мрежа.

Презентације са конференције:

Принципи ECVET-a, Зорана Дојић, Фондација Темпус

Практична примена и искуства из Хрватске, Јосип Луша, Агенција за мобилност и ЕУ програме, Република Хрватска

Пример добре праксе – Школа за медицинске сестре Врапче, Латинка Крижник, Република Хрватска

Пример добре праксе – Електротехничко рачунарска школа Вегова, Република Словенија

Примена ECVETa на курикулум за профил Администратор рачунарских мрежа, Александар Лазаревић, Електротехничко- рачунарска школа Вегова, Република Словенија

Примена ECVETa на курикулум за профил Медицинска сестра – техничар, Ивица Матић, Школа за медицинске сестре Млинарска, Република Хрватска

Цео снимак конференције можете погледати на нашем YouTube каналу.