Eразмус акредитације у области општег, стручног и образовања одраслих

Од октобра 2020. године, институције са искуством у међународним пројектима ће моћи да се пријаве за Еразмус акредитације у области општег, стручног и образовања одраслих, објавила је Европска комисија.

Конкурс за Еразмус акредитације ће се објављивати сваке године, а крајњи рок за први конкурс је 29. октобар 2020. године. Систем акредитација подразумева прелазак са принципа спровођења и конкурисања за појединачне пројекте на стратешко планирање и развијање институционалних капацитета.

Да би се поднела пријава за Еразмус акредитације, потребно је да образовне установе у области општег, стручног или образовања одраслих поднесу Еразмус план, за период од 2 или 5 година, којим ће се обавезати на спровођење висококвалитетних активности мобилности у оквиру развоја своје организације. Овај план представља стратегију интернационализације, која би требало да се заснива на потребама и дугорочним међународним плановима.

Средства за акредитоване организације ће бити ограничена и врло је вероватно да неће сви пројекти мобилности за које акредитоване организације поднесу пријаве бити финансирани. Уколико заинтересоване организације немају искуства у међународним пројектима и сарадњи, корисније је да се прво пријаве на пројекте мобилности у следећем конкурсном року, који ће бити отворен на јесен 2020.

Додатне информације, као и пријаве, заинтересовани могу пронаћи на сајту Европске комисије.