Европска иницијатива за солидарност

Европска иницијатива за солидарност (European Solidarity Corps) је нова иницијатива Европске уније која омогућава младима да, у својим земљама или иностранству, волонтирају или раде на пројектима који су од користи заједницама и људима широм Европе. Програм такође има за циљ да пружи подршку организацијама које се баве суочавањем са друштвеним и природним изазовима.                               

Земље учеснице и статус Србије

Тренутно, у ЕСЦ пуно учешће има свих 28 земаља чланица Европске уније и Турске. У појединим деловима ЕСЦ (Волонтерање) могу учествовати тзв. ЕСЦ партнерске земље, а то су земље из суседства ЕУ, међу којима је и Србија. С обзиром да је ЕСЦ програм независан од програма Еразмус+, актуелни прелазак Републике Србије у статус програмске земље унутар Еразмус+ програма не значи и промену њеног статуса партнерске земље унутар ЕСЦ.

Могућности за организације и појединце

Тренутни статус Србије у Европској иницијативи за солидарност подразумева могућности:

  • да организације из Србије буду партнери у области волонтирања и шаљу младе на краткорочне и дугорочне пројекте/активности, као и да угосте младе из земаља пуноправних учесница програма ЕСЦ на краткорочним и дугорочним волонтерским пројектима/активностима;
  • да организације из Србије могу да поднесу захтев и добију ознаку квалитета (Quality Label) и остваре предуслов за учешће у ЕСЦ, уколико испуњавају предуслове квалитета. Додатно, организацијама из Србије се вреднује постојећа акредитација за Европски волонтерски сервис из Еразмус+ програма, као еквивалент Quality Label;
  • да млади из Србије волонтирају у земљама пуноправним учесницама програма (ЕУ) и Турској;
  • да млади из земаља пуноправних учесница ЕСЦ (ЕУ земље и Турска) могу волонтирати у Србији

Регистрација

Млади који желе да учествују у пројектима Европске иницијативе за солидарност (ЕСЦ) потребно је да се региструју у јединствену базу на овом линку, том приликом прихватајући мисију и начела ЕСЦ. Могу се регистровати особе са навршених 17 година, а само учешће у пројектима је омогућено младима 18-30 година старости. Приступ бази имају акредитоване организације и институције које организују и спроводе ЕСЦ пројекте.

Напомена: млади из партнерских земаља, укључујући Србије, моћи ће да се региструју у базу потенцијалних учесника ЕСЦ пројеката од друге половине октобра 2018.

Почеци развоја Европске иницијативе за солидарност

Европска иницијатива за солидарност корене има у активностима Европског волонтерског сервиса, који је под окриљем неколико генерација програма Европске уније намењених младима, закључно са програмом Еразмус+, са великим успехом реализован дуже од 20 година. Више о Европском волонтерском сервису доступно је на овом линку.