Одржана национална eTwinning конференција „Развијање кључних компетенција путем eTwinning пројеката”

Фондација Темпус је 6. септембра 2019. године у Београду организовала националну eTwinning конференцију под називом „Развијање кључних компетенција путем eTwinning пројеката”.

Циљ конференције био је да упозна учеснике са кључним компетенцијама на европском нивоу и ефикасним начинима њихових развијања код ученика кроз пројектну наставу. На конференцији су били представљени и добитници eTwinning признања (Националних ознака квалитета и eTwinning ознака за школе). Ове године додељено је 309 eTwinning националних ознака квалитета, што је знатно већи број него претходних година. Укупно 20 школа је добило eTwinning ознаке за школе (eTwinning School Label), признања које се додељује другу годину за редом.

Отварајући конференцију, Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, говорио је о важности употребе информационо-комуникационих технологија у настави. Скупу се испред организатора конференције обратила Марија Филиповић Ожеговић, управитељка Фондације Темпус, која је говорила о важности eTwinning платформе и других делова Еразмус+ програма.

Преко 150 учесника и учесница имало је прилике да се детаљније упозна са кључним компетенцијама кроз излагања Иване Вулић из Фондације Темпус, која је говорила о европском оквиру кључних компетенција за целоживотно учење, затим Гордане Чапрић из  Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, која је присутне детаљније упознала са развојем, применом и праћењем међупредметних компетенција у Републици Србији, као и Добринке Кузмановић, са Факултета за медије и комуникације у Београду, која је говорила о развоју дигиталне компетенције у школском контексту.

Током четири паралелне сесије, учесници конференције су кроз групни рад имали прилике да осмисле пројекте кроз које би се ојачавале међупредметне компетенције. Радионице су водили eTwinning амбасадори из Србије: Јелена Кенић, Наташа Врапчевић, Олгица Спасојевић, Наташа Мајстровић, Александра Даниловић, Милица Андоновић, Звонко Гашпаровић и Далибор Тодоровић.

Снимке са конференције можете погледати на Youtube каналу Фондације Темпус. Фотографије са конференције можете погледати на нашој Фејсбук страници.