Омогућени eTwinning пројекти у оквиру исте школе

Европска комисија и Централни комитет платформе eTwinning донели су одлуку да омогуће покретање eTwinning пројеката на нивоу исте школе, као један од начина помоћи наставницима и школама у целој Европи и шире поводом пандемије коронавируса.

Наставници из великог броја европских земаља који већ користе eTwinning платформу у својој настави, подржали су предлог за отварање могућности за покретање eTwinning пројеката од стране наставника који раде у истој школи. Како је eTwinning платформа безбедно виртуелно окружење и пружа низ уграђених дигиталних алата за спровођење пројектне наставе, онлајн комуникације и сарадње, сматра се да ће ова могућност допринeти квалитету наставе и помоћи школама у спровођењу образовног плана и програма у овој ситуацији када су школе широм света приморане да организују наставу преко електронских медија.

Наиме, ово није било могуће у досадашњој пракси eTwinning заједнице управо из разлога да би се поспешивала међународна и међурегионална сарадња. У новонасталим условима, изазваним ситуацијом са вирусом COVID-19, eTwinning заједница жели да да свој допринос одржавању квалитета наставе као и да пружи наставницима још један начин за онлајн сарадњу.

Наставници из исте школе моћи ће да покрену заједничке пројекте који су намењени само наставницима из њихове школе, што значи да неће бити дозвољено додавање партнера из других школа у ове пројекте и ови пројекти неће имати могућност пријављивања за Националне ознаке квалитета.  Овакве пројекте ће и даље морати да одобри НСС, што је у случају Републике Србије Фондација Темпус. Могућност за прављење оваквих пројеката ће бити привремена, што значи да се не очекује да траје и у будућности.

За све детаљније информације, заинтересовани се могу обратити мејлом на: etwinning@tempus.ac.rs