European Film Factory – нова online бесплатна едукативна филмска платформа за ученике и наставнике

Француски институт је у сарадњи са Arte Education (образовним огранком француско-немачког канала Arte) и European Schoolnet (мрежом која окупља 34 министарства образовања у Европи) креирао едукативну филмску платформу за ученике од 11 до 18 година и њихове наставнике. На њој се може погледати 10 европских филмова потпуно бесплатно и креирати едукативни материјали уз помоћ различитих алатки, заједно са ученицима .

Ова платформа пружа могућност повезивања и са другим корисницима, као и размењивање креираних материјала и идеја за рад и обраду. Moже се користити на осам језика: немачком, француском, енглеском, италијанском, шпанском, пољском, румунском и грчком. Такође, филмови су доступни са свих електронских уређаја (рачунар, мобилни телефон, таблет).

Регистрација је потпуно бесплатна и врло једноставна путем странице www.europeanfilmfactory.eu. Довољно је унети своје име, мејл, навести школу у којој наставник/цa ради, који предмет предаје и ком узрасту. У краћем периоду (оквирно један дан) стиже одобрење. Ученици се на платформу пријављују преко шифре коју добију од наставника, а коју наставник добије када креира одређени задатак на платформи.

Како би се помогло наставницима у креирању садржаја и приступа који би могли да заузму када је у питању филмско образовање, организоваће се низ oнлајн интерактивних часова и вебинара. Први овакав догађај одржаће се 2. новембра у 17 часова на ком ће се дискутовати како би се филм ”Били Елиот” могао обрадити и анализирати уз помоћ ове платформе. Овај филм је један од тренутно десет понуђених на платформи, те је препорука да се филм погледа пре вебинара. Заинтересовани се могу пријавити за вебинар путем следећег линка.

Препорука је да се ЕFF (European Film Factory) прати и на друштвеним мрежама, јер ће се ту објављивати корисне информације и најаве. За све важне догађаје, заинтересованима ће стизати обавештења мејлом након регистрације на платформу. ЕФФ се може запратити на Фејсбук, Инстаграм и Твитер профилу:

На EFF YouTube каналу могу се наћи и кратка упутства за коришћење платформе.

Циљ ове платформе је упознати децу са седмом уметношћу, научити их да кроз филм читају социјалне, психолошке и културолошке феномене (другачије него што се то чини кроз писани текст), као и сензибилисати их за европске сличности и разлике.

Ова платформа би такође требало да пружи деци из средина са мање богатим културним животом приступ филмовима, који немају прилику да их виде на фестивалима, уколико такви догађаји у њиховим местима не постоје. Стога постоји могућност и скидања ових филмова уз помоћ посебног European Film Factory Video Player-a, као и прилика да се филмови гледају и у домаћинствима која можда немају приступ интернету. Жеља је да се на овај начин гради и нова млада публика која може да подржи развој европског филма.