European Film Factory – nova online besplatna edukativna filmska platforma za učenike i nastavnike

Francuski institut je u saradnji sa Arte Education (obrazovnim ogrankom francusko-nemačkog kanala Arte) i European Schoolnet (mrežom koja okuplja 34 ministarstva obrazovanja u Evropi) kreirao edukativnu filmsku platformu za učenike od 11 do 18 godina i njihove nastavnike. Na njoj se može pogledati 10 evropskih filmova potpuno besplatno i kreirati edukativni materijali uz pomoć različitih alatki, zajedno sa učenicima .

Ova platforma pruža mogućnost povezivanja i sa drugim korisnicima, kao i razmenjivanje kreiranih materijala i ideja za rad i obradu. Može se koristiti na osam jezika: nemačkom, francuskom, engleskom, italijanskom, španskom, poljskom, rumunskom i grčkom. Takođe, filmovi su dostupni sa svih elektronskih uređaja (računar, mobilni telefon, tablet).

Registracija je potpuno besplatna i vrlo jednostavna putem stranice www.europeanfilmfactory.eu. Dovoljno je uneti svoje ime, mejl, navesti školu u kojoj nastavnik/ca radi, koji predmet predaje i kom uzrastu. U kraćem periodu (okvirno jedan dan) stiže odobrenje. Učenici se na platformu prijavljuju preko šifre koju dobiju od nastavnika, a koju nastavnik dobije kada kreira određeni zadatak na platformi.

Kako bi se pomoglo nastavnicima u kreiranju sadržaja i pristupa koji bi mogli da zauzmu kada je u pitanju filmsko obrazovanje, organizovaće se niz onlajn interaktivnih časova i vebinara. Prvi ovakav događaj održaće se 2. novembra u 17 časova na kom će se diskutovati kako bi se film ”Bili Eliot” mogao obraditi i analizirati uz pomoć ove platforme. Ovaj film je jedan od trenutno deset ponuđenih na platformi, te je preporuka da se film pogleda pre vebinara. Zainteresovani se mogu prijaviti za vebinar putem sledećeg linka.

Preporuka je da se EFF (European Film Factory) prati i na društvenim mrežama, jer će se tu objavljivati korisne informacije i najave. Za sve važne događaje, zainteresovanima će stizati obaveštenja mejlom nakon registracije na platformu. EFF se može zapratiti na Fejsbuk, Instagram i Tviter profilu:

Na EFF YouTube kanalu mogu se naći i kratka uputstva za korišćenje platforme.

Cilj ove platforme je upoznati decu sa sedmom umetnošću, naučiti ih da kroz film čitaju socijalne, psihološke i kulturološke fenomene (drugačije nego što se to čini kroz pisani tekst), kao i senzibilisati ih za evropske sličnosti i razlike.

Ova platforma bi takođe trebalo da pruži deci iz sredina sa manje bogatim kulturnim životom pristup filmovima, koji nemaju priliku da ih vide na festivalima, ukoliko takvi događaji u njihovim mestima ne postoje. Stoga postoji mogućnost i skidanja ovih filmova uz pomoć posebnog European Film Factory Video Player-a, kao i prilika da se filmovi gledaju i u domaćinstvima koja možda nemaju pristup internetu. Želja je da se na ovaj način gradi i nova mlada publika koja može da podrži razvoj evropskog filma.