EPALE

EPALE је европска платформа намењена професионалцима у области образовања одраслих у Европи. Основана је 2014. године од стране Европске Комисије, у оквиру програма Еразмус+ (2014–2020) који подржава сарадњу у области образовања, обука, младих и спорта.

EPALE Tree

Настала је као одговор на изазове у области образовања одраслих широм Европе као што су: разноликост сектора, разлике између система образовања одраслих у Европи, низак ниво сарадње између земаља, многобројни изазови у погледу финансирања, мотивација корисника обука.

EPALE платформа се фокусира на теме повезане са обукама у образовању одраслих које су веома разноврсне. Обухвата различите циљне групе – наставнике, професоре, тренере, истраживаче, доносиоце одлука и све друге који се баве образовањем одраслих.

Платформа пружа могућност појединцима и институцијама да се информишу о догађајима, размене ресурсе и добре праксе кроз учешће у групама за дискусију, објављивање ресурса или писање блогова. Институције могу да представе свој рад и постану део базе институција, што им даје могућност да их остале институције препознају и по потреби позову да сарађују на пројектима.

Квалитет садржаја на EPALE је од кључне важности. Како би обезбедили квалитетан и поуздан садржај на платформи, EPALE национални тимови за подршку врше проверу квалитета и релевантности свих постављених текстова пре објављивања у складу са Уредничком политиком и Стандардима квалитета и смерницама за постављање садржаја које је поставио Централни тим за подршку.

EPALE платформу издваја приступ ’’од корисника и ка корисницима’’. Развијена је на основу истраживања потреба професионалаца и редовно се спроводе истраживања на основу којих се организује и унапређује рад платформе.

У оквиру Еразмус+ програма постоје могућности за реализовање пројеката у области образовања одраслих и то:

– КA1 мобилности – финансирање путних трошкова и трошкова боравка запослених у институцијама са циљем упознавања са начином рада у другој институцији образовања одраслих или сличној образовној установи.

– КА2 стратешка партнерства, конкурисање од јесени 2017.године – Стратешка партнерства су међународни пројекти који подржавају развој, размену и примену иновативних пракси и заједничких иницијатива, а који промовишу сарадњу, узајамно учење и размену искустава на европском нивоу.

EPALE платформа пружа могућност појединцима и институцијама да се припреме за учествовање у осмишљавању и спровођењу ових пројеката, чиме могу да допринесу унапређивању области образовања одраслих. У овом тренутку на платформи има 33,000 посета месечно, 20,500 регистрованих корисника, 395 организација у бази институција за претрагу могућих партнера на пројектима.

Република Србија је од 2017. године постала део EPALE мреже. Национални тим за подршку функционише у оквиру Фондације Темпус која је одговорна за спровођење активности мреже у Србији.

Платформи се може приступити путем следећег линка.

Како користити EPALE?

Материјали

 

Последње модификовано: август 28, 2018Публикације: