Europass

U okviru Fondacije Tempus od 2017. godine počeo je sa radom nacionalni Europass centar kao deo evropske mreže nacionalnih centara. Europass centar je prva kontakt tačka za sve osobe, organizacije ili ustanove iz Srbije zainteresovane za upotrebu Europass dokumenata.

Šta je Europass?

Europass je skup dokumenata koji omogućavaju bolje predstavljanje kvalifikacija, znanja, veština i iskustava pojedinaca.

Informacije koje Europass dokumenti pružaju o pojedincima i ustanovama su jasne i uporedive, te pomažu poslodavcima i institucijama formalnog i neformalnog obrazovanja da razumeju kakvim znanjima i veštinama vladaju kandidati za određeni program ili poziciju. Primena dokumenata u Europass formatu može doprineti većoj mobilnosti učenika, studenata i zaposlenih unutar evropskog prostora u svrhu obrazovanja i rada.

Dokumenti koje popunjavaju pojedinci

  • Europass CV – obrazac biografije pomoću kog se jasno i pregledno mogu predstaviti lične kvalifikacije, znanja, veštine i iskustva
  • Jezički pasoš – alat za samoprocenu i predstavljanje jezičkih veština

Dokumenti koje izdaju ustanove formalnog i neformalnog obrazovanja

  • Europass mobilnost – dokument koji svedoči o znanju, veštinama i iskustvima stečenim tokom mobilnosti u drugoj državi
  • Dodatak svedočanstvu – dokument koji opisuje kvalifikacije, znanja i veštine stečene stručnim obrazovanjem
  • Dodatak diplomi – dokument koji opisuje kvalifikacije, znanja i veštine stečene visokim obrazovanjem

Više informacija

Saznajte više o Europass dokumentima na zvaničnoj Europass internet stranici.

Za informacije i podršku u vezi sa Europass dokumentima možete se obratiti nacionalnom Europass centru putem e-pošte europass@tempus.ac.rs