HERE конференција “Изазови у високом образовању -Интернационализација”

Тим за реформу високог образовања (HERE тим) је 15. маја 2018. oрганизовао конференцију у Клубу посланика у Београду са циљем да се размотре изазови везани за интернационализацију система виског образовања. На скупу је учествовало преко 80 представника академске заједнице, руководилаца и наставног особља државних и приватних високошколских установа, као и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Окупљене је поздравио Министар просвете, науке и технолошког развоја, г. Младен Шарчевић, нагласивши значај ове теме и тога да она буде укључена у Стратегију развоја образовања до 2030. године. Отварајући скуп, министар је истакао да је објављен каталог намењен страним студентима „Студирај у Србији“ развијен у сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Фондације Темпус. Каталог садржи информације о преко 150 акредитованих студијских  програма који ће се наредне школске године реализовати на енглеском језику.

Државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Ана Ланговић Милићевић је истакла да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Министарством унутрашњих послова направило  кораке како би се олакшало добијање виза за стране студенте.

Поред представљених актуелних иницијатива Министарства просвете, науке и технолошког развоја на догађају су могла да се чују и искуства високошколских установа које су активни учесници пројеката међународне сарадње, посебно Универзитета у Београду, Мегатренд Универзитета и Универзитета Сингидунум.

Учесници конференције су указали на неке од значајних препорука везаних за унапређење процеса интернационализације у Србији. Неке од њих наводимо овде:

  • Оснажити сарадњу између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и осталих министарстава, са циљем подстицања интернационализације у високом образовању – посебно са Министарством унутрашњих послова, Министарством спољних послова, као и Министарством културе и информисања и Министарством трговине, туризма и телекомуникација.
  • Унапредити Стандараде за акредитацију студијских програма на енглеском језику. Потребно је акредитовати само оне студијске програме за које се сигурно зна да ће бити реализовани и обезбедити потребну инфраструктуру и рачунати оптерећење наставника.
  • Модификовати студијске програме да буду атрактивнији за стране студенте.
  • С обзиром да страни студенти долазе у Србију због развоја мултикултурних компетенција, требало би им омогућити похађање курсева у вези са замљом домаћином – српски језик, култура, историја и сл.
  • Студенти се о програмима мобилности информишу највише преко интернета, због чега је важно обратити пажњу на информације које се налазе тамо.
  • Обезбедити финансирање страних студената који долазе преко билатералних споразума.
  • Искористити безвизни режим између Србије и Кине за привлачење кинеских студената.
  • Потребно је радити на развоју компетенција наставника који ће држати наставу на енглеском језику као и разрадити мере за стимулацију ових наставника.
  • Подстицати факултете да обезбеде и међународну акредитацију студијских програма.
  • Обезбедити долазним студентима свечани дочек и помоћ током размене, као и индивидуалне и групне консултације.

 

Представљена је и нова HERE публикација: Изазови у високом образовању, чији је први део посвећен управо интернационализацији, а поред тога покривене су и теме: ставови учесника иностраних програма мобилности о интернационализацији високог образовања у Србији, ЕСПБ као мера студентског оптерећења, доживотно учење у високом образовању у Eвропи и признавање претходног учења у високом образовању као кључни алат целоживотног учења.

 

 

Презентације говорника: