Одржан Информативни дан о могућностима за младе у оквиру програма Еразмус+

У уторак 31. октобра 2017. године у Београду одржан је  Информативни дан о могућностима за младе у оквиру програма Еразмус+, на коме су представљене могућности који овај програм ЕУ нуди омладинском сектору у Србији током 2018. године.

Информативни дан, који је организовала Фондација Темпус, окупио је представнике 60 организација и институција у Србији, који су имали прилике да се упознају са мoгућностима за подношење пројеката у оквиру омладинске компоненте програма Еразмус+. Представљене су нове могућности за организације и институције у Србији у оквиру Кључне активности 1 – Мобилност младих и омладинских радника, као и Кључне активности 2 – Стратешка партнерства у области младих. Поред тога, присутни представници организација су имали прилике да се упознају и са новим, шестим по реду, позивом за подношење пројеката у оквиру Кључне активности 2 – Изградња капацитета у области младих.

Европска Комисија ће уз подршку Фондације Темпус, као тела одговорног за спровођење припремних мера у оквиру програма Еразмус+ у Србији, расписати позив у оквиру Кључних активности 1 и 2 у Србији, у коме ће организације и институције из Србије моћи да поднесу своје пројекте директно Фондацији Темпус. Као и прошле године, актери у Србији ће моћи да учествују као апликанти унутар Кључне активности 1 – Мобилност младих. Поред тога, организацијама и институцијама из Србије је по први пут отворена могућност подношења пројектних пријава у оквиру КА1 Мобилност омладинских радника, као и КА2 Стратешка партнерства у области младих. Очекује се да ће укупни фонд за подршку пројектима из Србије у области младих у 2018. години износити 180.000 евра за КА1, и 167.000 евра за КА2.

Поред ових могућности, организације и институције из Србије ће, као и до сада, моћи да учествују као партнери организацијама из програмских земаља у оквиру Кључне активности 1 (Мобилност младих и омладинских радника), као и да наставе да буду подносиоци пројектних пријава и партнери у Кључној активности 2 (подакција – Изградња капацитета у области рада са младима – Омладински прозор за Западни Балкан). Укупни фонд за подршку пројектима младих са Западног Балкана износи око 3.000.000 евра за 2018. годину.

Отворене Еразмус+ конкурсе у области младих, образовања и обука можете погледати овде. Више детаља о правилима, и могућностима учешћа можете пронаћи у будућем тексту Националног позива, као и у ажурираној верзији Еразмус+ Програмског водича за 2018. годину.

Презентације са Информативног дана можете преузети на овом линку.

Снимак са Информативног дана можете погледати на нашем YouTube каналу.

Фотографије са Информативног дана можете погледати на нашој Фејсбук страници.