КА1 – Омладинске размене

У оквиру Кључне активности 1 програма Еразмус+ актери из Србије током 2019. године могу да буду подносиоци пројеката, као и партнери на пројектима омладинских размена актерима из програмских земаља, у сва три конкурсна рока.

Омладинске размене омогућавају младима 13–30 година, из најмање две различите земље, да се сусретну и живе заједно од 5 дана до 21 дан (изузимајући време путовања до и од одредишта). Током трајања размене учесници пролазе програм (мешавину радионица, искуствених вежби, дебата, симулација, активности на отвореном простору и др.), који су заједнички припремили пре почетка саме размене. Националне групе се састоје од најмање четири учесника и омладинског лидера, који мора бити пунолетан и чији је задатак да пружа подршку младима током омладинске размене.

Кроз размену млади развијају своје компетенције; баве се темама које су од општег друштвеног значаја; откривају нове културе, навике и животне стилове – углавном кроз вршњачко учење; раде на оснаживању вредности као што су солидарност, демократија, пријатељство… Процес учења током омладинских размена има сва методолошка обележја неформалног образовања.

У свакој омладинској размени учествују млади из две или више земаља; притом, ако се пројекат реализује у сарадњи са неком од партнерских земаља, он мора укључивати барем једну програмску и једну партнерску земљу.

Активности које се не могу назвати омладинском разменом у оквиру Еразмус+ програма су: академска студијска путовања, размене које за циљ имају стварање финансијске добити, туристичка путовања, фестивали, уметничке турнеје.

Детаљније информације о Омладинским разменама могу се наћи у тексту Еразмус+ програмског водича.

Претходно, у конкурсним роковима 2017. и 2018. године, актерима из Србије је у оквиру два Национална позива била отворена могућност подношења пројектних пријава у оквиру КА1 Мобилност младих. Листа одобрених пројеката је доступна на овом линку.

Последње модификовано: октобар 23, 2018Публикације: