Одржана дводневна конференција “Сарадња Србије и ЕУ – Стварање могућности за унапређење образовања кроз Еразмус+ програм”

Фондација Темпус организовала је догађај „Сарадња Србије и ЕУ – Стварање могућности за унапређење образовања кроз Еразмус+ програм“  у уторак и среду 13. и 14. октобра 2020. у Београду.

С обзиром на завршетак програма Еразмус+ (2014-2020) и почетак следећег програма (2021-2027), конференција је имала за циљ да укаже на значај сарадње Србије и ЕУ кроз Еразмус+, резултате програма и његов утицај на развој институција и организација у Србији.

Присутнима су се у уводном излагању обратили Њ.Е. господин Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији, Александар Јовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, Урош Прибићевић, помоћник министра омладине и спорта, Радивоје Стојковић, председник Националног просветног савета Србије, Иванка Поповић, председница Конференције универзитета Србије и Марија Филиповић-Ожеговић, управитељ Фондације Темпус.

Шеф делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици нагласио је да је Србија већ део ЕУ, када је у питању образовање и истакао значај даљег учешћа Србије у наставку Еразмус+ програма, у улози програмске земље, а у вези са преговарачким поглављем 26.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, Александар Јовић указао је на огроман значај програма за јачање капацитета образовних институција, а посебно за интернационалнизацију образовања кроз мобилност професора, наставника, учитеља, студената и ђака. Јовић је истакао да су током два конкурсна рока у којима је Србија учествовала као програмска земља, установе и организације из Србије билe координатори на 319 пројеката укупне вредности преко 22 милиона евра.

Помоћник министра омладине и спорта Урош Прибићевић истакао је улогу министарства у имплементацији програма и навео да су они финансијски подржали тренинге и обуке усмерене на развијање капацитета удружења, канцеларија за младе и организација у области спорта за апсорбовање средстава из Еразмус+ програма.

Председник Националног просветног савета Србије Радивоје Стојковић подсетио је да рад на Еразмус+ пројектима значи умрежавање образовних институција широм Европе и нагласио је да је Национални просветни савет спреман да подржи и да свој активан, стручан допринос у новим Еразмус+ пројектима, у циљу унапређивања образовања и размене добрих пракси, нарочито у доба примене информационо-комуникационих технологија у образовању.

Председница Конференције универзитета Србије и ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић казала је да је програм Европске комисије донео погодности Универзитету у Београду и навела да су структурни пројекти, јачање капацитета, не само у материјалном смислу, већ и стицање вештина, помогли члановима академске заједнице да се пријављују и за друге програме ЕУ.

Марија Филиповић-Ожеговић, управитељ Фондације Темпус истакла је да је успех Србије у Еразмус+ програму успех свих учесника, као и да је Република Србија најбрже спровела припремне мере за пуноправно учешће у програму. Она је споменула да је у програму учествовало преко 200 школа, 10 предшколских установа, скоро сви универзитети и већина високих школа, сада удружених у академије.

Након уводних излагања додељене су и националне ознаке квалитета најбоље оцењеним еТwinning пројектима, а представници установа и организација, учесница програма Еразмус+ су присутнима представили своје пројекте, резултате и утицај који је учешће у програму имало на њихов рад.

У наставку конференције одржана је панел дискусија усредсређена на учешће Европе у програму Еразмус+ и његовој улози у интеграцији Србије у ЕУ, у којој су учествовали Њ.Е. г. Жан-Луј Фалкони, амбасадор Републике Француске, гђа Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције Републике Србије и Њ.Е. г. Томас Шиб, амбасадор Савезне Републике Немачке. Општи закључак учесника панела је да је Еразмус+ програм дао велики допринос евроинтеграцијама Србије и у погледу образовања и науке и допринео томе да Србија буде у равноправном положају са земљама чланицама ЕУ.

Дводневна конференција настављена је у среду 14. октобра онлајн сесијом у којој су учесници Еразмус+ програма из области општег и стручног образовања и рада са младима представили своје успешне пројекте, као и примере добре праксе.

Снимак целог догађаја можете погледати на Ју Тјуб каналу Фондације Темпус.

Фотографије са конференције можете погледати на Фејсбук страници Фондације Темпус.