Opšte informacije

Važno obaveštenje o aktivnostima Fondacije Tempus

 

Mogućnosti za škole, predškolske ustanove i oblast stručnog obrazovanja i obuka

U programu Erazmus+ zemlje su podeljene na programske zemlje (zemlje Evropske unije; Makedonija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska) i partnerske (zemlje koje se nalaze u susedstvu Evropske unije, među njima je i Srbija, ali i sve druge zemlje sveta). Nivo učešća i konkretne akcije koje su dostupne institucijama neke zemlje zavise od statusa te zemlje u okviru programa Erazmus+.

S obzirom na to da je Republika Srbija započela pripremne mere za punopravno učešće u programu Erazmus+, još neko vreme će biti u statusu partnerske zemlje, ali od konkursnog roka za 2018. godinu, koji je objavljen u novembru 2017. godine, za škole, predškolske ustanove i oblast stručnog obrazovanja biće omogućeno ograničeno učešće u projektima Ključne aktivnosti 1 (KA1) i projekata Ključne aktivnosti 2 (KA2). Prijave za ove projekte zainteresovani će podnositi Fondaciji Tempus.

U nastavku možete pogledati pregled vrsta projekata u kojima mogu da učestvuju škole, predškolske ustanove, organizacije aktivne u oblasti stručnog obrazovanja i obuka i obrazovanja odraslih.

KA1 – Projekti mobilnosti

KA2 – Strateška partnerstva

Projekti za koje se konkuriše kod Izvršne agencije Evropske komisije


KA1 – Projekti mobilnosti

Program Erazmus+ omogućava organizacijama aktivnim u oblasti obrazovanja da dobiju podršku u sprovođenju projekata koji promovišu različite vrste mobilnosti. Neki od glavnih ciljeva ovih projekata su podrška profesionalnom razvoju zaposlenih u oblasti obrazovanja, poboljšanje znanja stranih jezika učesnika, podizanje svesti i razumevanja drugih kultura i zemalja, povećanje kapaciteta ustanova i organizacija aktivnih u oblasti obrazovanja, kao i jačanje veze između formalnog i neformalnog obrazovanja, stručnog osposobljavanja, zapošljavanja i preduzetništva.

Od konkursnog roka za 2018. godinu, koji je objavljen u novembru 2017. godine, osnovne škole, srednje škole, predškolske ustanove, srednje stručne škole i organizacije iz oblasti stručnog obrazovanja i obuka moći će da učestvuju u projektima mobilnosti koji su deo Ključne aktivnosti 1 (KA1) programa Erazmus+.

Više o mogućnostima učešća škola i predškolskih ustanova u ovom delu programa Erazmus+ možete pogledati ovde.

Više o mogućnostima učešća srednjih stručnih škola i organizacija iz oblasti stručnog obrazovanja i obuka u ovom delu programa Erazmus+ možete pogledati ovde.

Važna napomena: Spisak vrsta institucija koje zadovoljavaju osnovni formalni preduslov da konkurišu za Erazmus+ KA1 – 101 projekte mobilnost za oblast opšteg obrazovanja, počev od konkursnog roka 2018. godine, možete pogledati ovde.

KA 2 – Strateška partnerstva

Cilj Strateških partnerstava je da podrže razvoj, razmenu i primenu inovativnih praksi i sprovođenje zajedničkih inicijativa koje promovišu saradnju, uzajamno učenje i razmenu iskustava na evropskom nivou.

Od konkursnog roka za 2018. godinu, koji je objavljen u novembru 2017. godine, škole, predškolske ustanove, srednje stručne škole i organizacije iz oblasti stručnog obrazovanja i obuka moći će da učestvuju u projektima Strateških partnerstava, koji su deo Ključne aktivnosti 2 (KA2) programa Erazmus+.

Više o mogućnostima učešća škola i predškolskih ustanova u ovom delu programa Erazmus+ možete pogledati ovde.

Više o mogućnostima učešća srednjih stručnih škola i organizacija iz oblasti stručnog obrazovanja i obuka u ovom delu programa Erazmus+ možete pogledati ovde.

Takođe, škole, predškolske ustanove, srednje stručne škole i organizacije aktivne u oblasti stručnog obrazovanja i obuka mogu da učestvuju kao partneri u drugim tipovima projekata Strateških partnerstava koji uključuju i druge organizacije (ne samo škole), i to kao partneri. Uslov je da se dokaže kako njihovo učešće predstavlja dodatnu vrednost za projektnu prijavu. Ove prijave podnose organizacije iz programskih zemalja, a organizacije iz naše države imaju ulogu partnera.

Projekti za koje se konkuriše kod Izvršne agencije Evropske komisije

Škole, predškolske ustanove, srednje stručne škole i organizacije aktivne u oblasti stručnog obrazovanja i obuka i dalje mogu da učestvuju u projektima centralizovanih akcija (za koje se prijave podnose Izvršnoj agenciji), a koje su bile dostupne u prethodnim konkursnim rokovima. Uslovi učešća su isti kao i u prethodnom periodu. Više o ovoj vrsti projekata možete pogledati ovde.

U narednom periodu Fondacija Tempus organizovaće informativne dane i radionice, o čemu ćemo pravovremeno postavljati obaveštenja.


Koraci za prijavljivanje


 

Poslednje modifikovano: jun 15, 2018Publikacije: