КОНКУРС ЗА ОРГАНИЗОВАЊЕ РАДИОНИЦА ЗА ЕВРОПСКИ ВОЛОНТЕРСКИ СЕРВИС

EVS20 400pixУколико је твоја организација, општина или канцеларија за младе (орг/опш/КЗМ) заинтересована да током фебруара и марта сазна више о Европском волонтерском сервису и да представи могућности овог програма Европске уније младима у твојој заједници, позивамо те да номинујеш свој/у град/општину/село за ЕВС радионицу! Радионице се спроводе у склопу прославе 20 година постојања Европског Волонтерског Сервиса.

ШТА ЈЕ ТО ЕВС?

Европски волонтерски сервис (ЕВС) је прилика за младе узраста 17–30 година из Србије да као волонтери живе, уче и волонтирају у земљама ЕУ за коју се сами определе, током 2-12 месеци. Учествовање у ЕВС пројектима је за волонтере из Србије бесплатно, а бивају им покривени трошкови пута, становања, учења, исхране и осигурања за све време трајања активности. Више информација о ЕВС-у можете пронаћи ОВДЕ.

ШТА ЈЕ ЕВС РАДИОНИЦА?

ЕВС радионица ће младима од 17 до 30 година приближити шта је Европски волонтерски сервис, који су кораци одласка на ЕВС, како наћи праву организацију из ЕУ, како попунити биографију и мотивационо писмо, који су све трошкови покривени, како изгледа волонтирати у ЕУ итд. Свака ЕВС радионица ће трајати 4 сата и водиће је бивши ЕВС волонтери који из Србије који су из Србије боравили у ЕУ. Радионица ће се састојати из низа презентација и радионица на српском језику које ће на занимљив начин представити ЕВС. Циљ је да, након радионице, млади учесници имају довољно информација да могу даље да истражују могућности Европског волонтерског сервиса.

КАКО НОМИНОВАТИ СВОЈ ГРАД/ОПШТИНУ/СЕЛО ЗА ЕВС РАДИОНИЦУ?

Први корак је да пошаљеш пријаву Групи „Хајде да…“ као званично именованој контакт тачки за Програм Еразмус+ Млади у акцији. У пријави треба прво да образложиш зашто је битно да ЕВС радионица буде организована баш у твом граду/општини/селу, а друго да се твоја орг/опш/КЗМ обавеже да ће угостити ЕВС радионицу тиме што ће мотивисати 15-30 младих од 17 до 30 година да учествују у радионици и омогућити прикладне услове за одржавање радионице (радна просторија, пројектор и флип чарт табла).

Након рока за предају пријава, биће урађена селекција. Уколико пријава буде одабрана твоја орг/опш/КЗМ ће бити контактирана како би уговорили датум и заједно организовали ЕВС радионицу у твом месту. Група „Хајде да…“ ће покрити све трошкове предавача, као и трошкова радних и промо материјала учесника радионице.

Све ЕВС радионице ће бити реализовани током фебруара и марта, 2016. Уколико твоја организација, општина или канцеларија за младе жели да угости ЕВС радионицу потребно је да пошаљеш попуњену пријаву у наставку најкасније до 8. фебруара, 2016.

КОНТАКТ

Уколико имате неко додатно питање, можете га поставити путем мејла на: hajdeda@mladiuakciji.rs или телефоном, на број: 011/3240-425.

ЕВС радионице су подржане од стране  Министарства омладине и спорта Републике Србије, САЛТО ресурс центра за југоисточну Европу и Еразмус+ програма.

О 20 ГОДИНА ЕВРОПСКОГ ВОЛОНТЕРСКОГ СЕРВИСА
Током последњих 20 година, близу 100.000 младих је учествовало у међународном волонтирању путем Европског волонтерског сервиса (ЕВС). ЕВС је почео 1996. као пилот акција, али с обзиром на њену успешан почетак, Европска Комисија је покренула Европски волонтерски сервис и од тада он постаје део свих ЕУ програма намењених младима; од програма МЛАДИ (2000-2006), преко програма Млади у акцији (2007-2013) и сада у оквиру новог Еразмус+ програма (2014-2020). У оквиру расположивог буџета, планирано је да Еразмус+ програм подржи волонтирање и међународну мобилност још 100.000 ЕВС волонтера између 2014. и 2020. Године. Више информација о 20 година ЕВС-а на http://europa.eu/youth/evs20.

Logo projekta sa EVS20RS 800pix