Резултати конкурсног рока за 2019: Европски универзитети

Европска комисија објавила је резултате првог конкурса за пројекте Европских универзитета за 2019. годину.

Од укупно 54 пројектне пријаве, одобрено је 17 пројеката чији су координатори из Француске, Шпаније, Немачке, Мађарске, Холандије, Словеније и Белгије. У овим пројектима учествује чак 114 високошколских установа из 24 државе Европске уније.

За прву генерацију ових пројеката укупан доступни буџет био је 85 милиона евра.

Европски универзитети подразумевају партнерства између најмање три високошколске установе из програмских земаља, а учешће је отворено и за високошколске установе из партнерских земаља. Циљ програма је стварање инклузивних савеза високошколских установа који ће допринети развоју заједничких студијских програма, међународних тимова који ће се бавити заједничким друштвеним изазовима, те унапредити системе студентских размена које ће бити интегрисане у студијске програме.

У конкурсним роковима 2018/2019 и 2019/2020 спроводе се пилот позиви за пројекте у трајању од три године.

У наредном програму који ће трајати од 2021. до 2027. године очекује се да Европски универзитети постану устаљена шема финансирања.

Одобрене пројекте и партнерске установе можете пронаћи на сајту Европске комисије, док укупне одобрене буџете за сваки пројекат можете пронаћи на сајту Извршне агенције.