Rezultati konkursnog roka za 2019: Evropski univerziteti

Evropska komisija objavila je rezultate prvog konkursa za projekte Evropskih univerziteta za 2019. godinu.

Od ukupno 54 projektne prijave, odobreno je 17 projekata čiji su koordinatori iz Francuske, Španije, Nemačke, Mađarske, Holandije, Slovenije i Belgije. U ovim projektima učestvuje čak 114 visokoškolskih ustanova iz 24 države Evropske unije.

Za prvu generaciju ovih projekata ukupan dostupni budžet bio je 85 miliona evra.

Evropski univerziteti podrazumevaju partnerstva između najmanje tri visokoškolske ustanove iz programskih zemalja, a učešće je otvoreno i za visokoškolske ustanove iz partnerskih zemalja. Cilj programa je stvaranje inkluzivnih saveza visokoškolskih ustanova koji će doprineti razvoju zajedničkih studijskih programa, međunarodnih timova koji će se baviti zajedničkim društvenim izazovima, te unaprediti sisteme studentskih razmena koje će biti integrisane u studijske programe.

U konkursnim rokovima 2018/2019 i 2019/2020 sprovode se pilot pozivi za projekte u trajanju od tri godine.

U narednom programu koji će trajati od 2021. do 2027. godine očekuje se da Evropski univerziteti postanu ustaljena šema finansiranja.

Odobrene projekte i partnerske ustanove možete pronaći na sajtu Evropske komisije, dok ukupne odobrene budžete za svaki projekat možete pronaći na sajtu Izvršne agencije.