Информативни дан о матури – искуства Хрватске и Словачке у увођењу матуре

Информативни дан о матури, у организацији министарства просевте, науке и технолошког развоја и Фондације Темпус, у сарадњи са Тимом стручњака за реформу високог образовања одржан је у понедељак, 15. децембра 2014. године у Београду.

Info-dan-matura-02 Преко 130 представника и представница релевантних високошколских институција, средњих и основних школа и других заинтересованих актера имало је прилику да чује искуства из Републике Хрватске и Словачке Републике која се односе на процесе увођења матуре у утицаја спровођења матуре на упис на високо образовање, као и тренутне планове Републикe Србије, коју су представили Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије г. Срђан Вербић и помоћница министра гђа. Зорана Лужанин.

Info-dan-matura-06

На скупу су говорили гђа Маја Јукић, равнатељица Националног центра за вањско вредновање образовања Републике Хрватске, г. Игор Дрводелић, помоћник равнатељице Агенције за знаност и високо образовање Републике Хрватске, Др Борис Јокић из Института за друштвена истраживања из Загреба и гђа Мирослава Јуренкова из Националног института за овлашћену евалуацију образовања Словачке Републике.

 

Презентације сваког од говорника можете преузети са следећих линкова:

01 – Maja Jukic – State Matura in Croatia – Milestones and Challenges

02 – Miroslava Jurenkova – The Matura exam as a measure for evaluation of acquired competences and enrollment in higher education in Slovakia

03 – Igor Drvodelic – Kako se rezultati ispita drzavne mature koriste za upis u visoka ucilista u RH

04 – Boris Jokic – Nezavisna analiza drzavne mature i upisa na visoka ucilista

 

   Info-dan-matura-04Info-dan-matura-03 Info-dan-matura-05