Одржан Национални информативни дан о омладинској компоненти програма Еразмус+

У петак 28. октобра 2016. године у Београду је одржан Национални информативни дан о омладинској компоненти програма Еразмус+, на коме су представљене могућности који овај програм ЕУ нуди омладинском сектору у Србији током 2017. године.

Информативни дан, који је организовала Фондација Темпус – Еразмус+ канцеларија у Србији, окупио је представнике 70 организација и институција у Србији који су имали прилике да се упознају са мoгућностима за подношење пројеката у оквиру омладинске компоненте програма Еразмус+. Представљене су нове могућности за организације и институције у Србији у оквиру Кључне акције 1 – мобилност младих, као и нови, пети по реду, позив за подношење пројеката у оквиру Кључне акције 2 програма Еразмус+ – изградња капацитета у области младих.

Европска Комисија ће уз подршку Фондације Темпус, као тела одговорног за спровођење припремних мера у оквиру програма Еразмус+ у Србији, расписати позив у оквиру Кључне активности 1 у Србији, у коме ће организације и институције из Србије моћи да поднесу своје пројекте директно Фондацији Темпус. Актери у Србији ће по први пут моћи да учествују као апликанти унутар Кључне активности 1 – Мобилност младих. Укупни фонд за подршку пројектима из Србије је 150.000 евра у 2017. години.

И поред нових могућности, организације и институције из Србије ће, као и до сада, моћи да учествују као партнери организацијама из програмских земаља у оквиру Кључне активности 1 (мобилност младих и мобилност омладинских радника) као и да наставе да буду подносиоци пројектних пријава и партнери у Кључној активности 2 (подакција – Изградња капацитета у области рада са младима – Омладински прозор за Западни Балкан).Укупни фонд за подршку пројектима младих са Западног Балкан је 3.000.000 евра у 2017. години.

Акредитација за Европски волонтерски сервис ће за сада, као и претходних година, остати под окриљем САЛТО ресурсног центра за Југоисточну Европу, који се налази у Љубљани. Свака организација и институција из Србије која жели да шаље младе из Србије, угости ЕВС волонтера/ку и да учествује на ЕВС пројектима, мора за то да буде акредитована тј. лиценцирана од стране САЛТО ЈИЕ.

Отворене Еразмус+ конкурсе у области младих, образовања и обука можете погледати овде. Више детаља о правилима, и могућностима учешћа можете пронаћи у будућем тексту Националног позива, као и у ажурираној верзији Еразмус+ Програмског водича за 2017.

 

Презентације са информативног дана можете преузети са следећих линкова:

1    Србија у програму Еразмус+ – позив 2017. – Марија Филиповић Ожеговић, Фондација Темпус

2    Подршка мобилности младих – Снежана Клашња, Помоћник Министра омладине и спорта – руководилац сектора за омладину

3    Еразмус+: Млади у акцији – оквир и подршка региону Западног Балкана- Маија Лехто, САЛТО ЈИЕ Ресурсни центар

4    Општи преглед програма Еразмус+ – Срђан Митровић, Фондација Темпус, координатор Групе за младе

5    Представљање могућности у оквиру КА1 и КА2 – Срђан Митровић, Фондација Темпус, координатор Групе за младе

6    Европски волонтерски сервис – Дејана Балтес, Тренерски тим Фондације Темпус