Održan Nacionalni informativni dan o omladinskoj komponenti programa Erazmus+

U petak 28. oktobra 2016. godine u Beogradu je održan Nacionalni informativni dan o omladinskoj komponenti programa Erazmus+, na kome su predstavljene mogućnosti koji ovaj program EU nudi omladinskom sektoru u Srbiji tokom 2017. godine.

Informativni dan, koji je organizovala Fondacija Tempus – Erazmus+ kancelarija u Srbiji, okupio je predstavnike 70 organizacija i institucija u Srbiji koji su imali prilike da se upoznaju sa mogućnostima za podnošenje projekata u okviru omladinske komponente programa Erazmus+. Predstavljene su nove mogućnosti za organizacije i institucije u Srbiji u okviru Ključne akcije 1 – mobilnost mladih, kao i novi, peti po redu, poziv za podnošenje projekata u okviru Ključne akcije 2 programa Erazmus+ – izgradnja kapaciteta u oblasti mladih.

Evropska Komisija će uz podršku Fondacije Tempus, kao tela odgovornog za sprovođenje pripremnih mera u okviru programa Erazmus+ u Srbiji, raspisati poziv u okviru Ključne aktivnosti 1 u Srbiji, u kome će organizacije i institucije iz Srbije moći da podnesu svoje projekte direktno Fondaciji Tempus. Akteri u Srbiji će po prvi put moći da učestvuju kao aplikanti unutar Ključne aktivnosti 1 – Mobilnost mladih. Ukupni fond za podršku projektima iz Srbije je 150.000 evra u 2017. godini.

I pored novih mogućnosti, organizacije i institucije iz Srbije će, kao i do sada, moći da učestvuju kao partneri organizacijama iz programskih zemalja u okviru Ključne aktivnosti 1 (mobilnost mladih i mobilnost omladinskih radnika) kao i da nastave da budu podnosioci projektnih prijava i partneri u Ključnoj aktivnosti 2 (podakcija – Izgradnja kapaciteta u oblasti rada sa mladima – Omladinski prozor za Zapadni Balkan).Ukupni fond za podršku projektima mladih sa Zapadnog Balkan je 3.000.000 evra u 2017. godini.

Akreditacija za Evropski volonterski servis će za sada, kao i prethodnih godina, ostati pod okriljem SALTO resursnog centra za Jugoistočnu Evropu, koji se nalazi u Ljubljani. Svaka organizacija i institucija iz Srbije koja želi da šalje mlade iz Srbije, ugosti EVS volontera/ku i da učestvuje na EVS projektima, mora za to da bude akreditovana tj. licencirana od strane SALTO JIE.

Otvorene Erazmus+ konkurse u oblasti mladih, obrazovanja i obuka možete pogledati ovde. Više detalja o pravilima, i mogućnostima učešća možete pronaći u budućem tekstu Nacionalnog poziva, kao i u ažuriranoj verziji Erazmus+ Programskog vodiča za 2017.

 

Prezentacije sa informativnog dana možete preuzeti sa sledećih linkova:

1    Srbija u programu Erazmus+ – poziv 2017. – Marija Filipović Ožegović, Fondacija Tempus

2    Podrška mobilnosti mladih – Snežana Klašnja, Pomoćnik Ministra omladine i sporta – rukovodilac sektora za omladinu

3    Erazmus+: Mladi u akciji – okvir i podrška regionu Zapadnog Balkana- Maija Lehto, SALTO JIE Resursni centar

4    Opšti pregled programa Erazmus+ – Srđan Mitrović, Fondacija Tempus, koordinator Grupe za mlade

5    Predstavljanje mogućnosti u okviru KA1 i KA2 – Srđan Mitrović, Fondacija Tempus, koordinator Grupe za mlade

6    Evropski volonterski servis – Dejana Baltes, Trenerski tim Fondacije Tempus