Одржан тренинг на тему инклузије: „Фер-плеј“ – образовањем до једнаких могућности

Фондација Темпус је у периоду од 20. – 22. марта 2018. године одржала тродневни тренинг на тему инклузије, у Еколошком центру Радуловачки у Сремским Карловцима.

Тренингу су присуствовали представници организација и институција из Србије који раде са младима са смањеним могућностима, али и они који тек планирају да се баве инклузијом у свом раду.

Основна намена тренинга огледала се у разумевању концепта и принципа инклузије, као и важности стратешког приступа овој теми. Вештине које су развијане на тренингу тицале су се препознавања ове специфичне групе младих, као и њихових потреба. Како би им пружили прилику да на прави начин учествују у свим фазама пројекта, учесници су током тренинга имали прилику да се упознају са техникама укључивања младих са смањеним могућностима. Главни циљ тренинга био je охрабрити организације и институције да у своје будуће пројекте укључе ове групе младих.

Према коментарима учесника, тренинг је био вишеструко користан, првенствено у погледу стицања неопходних знања и вештина у практичној примени инклузије, затим и знања о томе ко су све особе са смањеним могућностима, како их укључити у различите активности и како водити рачуна о њиховим препрекама.

Тренинг су спровеле чланице тренерског тима Фондације Темпус,  Војислава Томић и Јелена Ристић-Бероња.