Održan trening o pripremi i realizaciji međunarodnih omladinskih razmena

Dvadeset predstavnika omladinskih organizacija i organizacija koje se bave mladima, kancelarija za mlade, osnovnih i srednjih škola i drugih institucija iz cele Srbije učestvovalo je na četvorodnevnom treningu o pripremi i sprovođenju međunarodnih omladinskih razmena u okviru programa Erazmus+: Mladi u akciji. Događaj je organizovala Fondacija Tempus od 5. do 8. juna 2018. godine u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima.

Najvažniji ciljevi treninga bili su povećanje broja podnetih projekata omladinskih razmena i unapređenje kvaliteta realizacije odobrenih projekata iz ove oblasti kroz razvoj kompetenci (znanja, veština i stavova) ključnih aktera uključenih u proces pisanja projekata, osmišljavanja programa i njihove realizacije.

U treningu su učestvovale organizacije i institucije sa različitim iskustvom – od onih koje planiraju da po prvi put razviju projekte omladinskih razmena, do onih čiji su projekti omladinskih razmena nedavno dobili finansijsku podršku za sprovođenje u predstojećem periodu. Zajednički stav polaznika nakon četiri dana intenzivnog rada je da im je obuka u značajnoj meri približila sve aspekte pripreme i realizacije Erazmus+ omladinskih razmena, omogućivši im međusobno umrežavanje i potencijalna partnerstva na projektima u okviru Erazmus+ prorama ali i šire.

Trening su sproveli Dejana Baltes i Domagoj Kovačić, članovi trenerskog tima Fondacije Tempus. Trening je razvio trenerski tim Grupe „Hajde da…“ koja je obavljala ulogu Kontakt tačke za programe MLADI, Mladi u akciji i Erazmus+: Mladi u akciji, u periodu od 2005. do 2017. godine, nakon čega je isti ustupljen Fondaciji Tempus.

 

Fotografije sa treninga možete pogledati na našoj Fejsbuk stranici.