Одржана четврта Euroguidance конференција

Четврта национална конференција „Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији“ одржана је у уторак, 6. децембра 2016 у Београду, у организацији Фондације Темпус – Euroguidance центра, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством омладине и спорта.

На конференцији је било речи о актуелним иницијативама у вези са каријерним вођењем и саветовањем у Европи и Србији, као и примерима добре праксе.

Снежана Клашња, помоћница министра омладине и спорта је отварајући скуп изнела податке из новог истраживања министарства у коме је приметан раст броја младих који су обухваћени каријерним вођењем, а као главну институцију у којој се информишу, млади су навели школе, док су на другом и трећем месту Национална служба за запошлјавање и Канцеларија за младе.

Јелица Ристић Ћировић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја је нагласила да ће фокус министарства у наредом периоду бити на обезбеђивању квалитета услуга у овој области, с обзиром на то да је законска регулатива добра.

Фондација Темпус, као национални Euroguidance центар у Србији, по први пут је организовала национално такмичење за примере добре праксе, а прву награду је добио Универзитетски центар за развој каријере и саветовања Универзитета у Београду, који има десетогодишње искуство у овом сектору.
– Преко 50% студената Универзитета у Београду који нам се обраћају желе да наставе академску каријеру, како због приступачности докторских и мастер студија, тако и због наде да ће потенцијални послодавац више уважавати додатно академско образовање – истакла је Ана Јанковић Баровић из Универзитетског центра, која је додала да послодавци углавном цене ваннаставно ангажовање и радно искуство током студирања.

Светлана Башевић, представница школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ са домом ученика из Новог Сада, која је освојила другу награду, изнела је примере добре праксе и нагласила да у школи постоји и сервис за подршку при запошљавању.
– У школи имамо 19 образовних профила и многи од њих су запослени као фризери или помоћни радници у пекари. Деца са вишеструком ометеношћу су ангажована у Радном центру при школи и продају своје производе – нагласила је Башевић.

Трећу награду освојила је Медицинска школа из Ужица, а Марија Ковачевић је истакла да се ове године преко 68% њихових ученика уписало на факултет.
– Наши ученици се сами интересују за саветовање у избору каријере. Жељни су пажње, да их неко саслуша, да их усмери – рекла је Ковачевић.

Специјална награда додељена је Београдској отвореној школи, чија је пријава оценјена као квалитативно другачија од осталих.

Догађају је присуствовало око 150 каријерних практичара, наставника и стручних сарадника из основних и средњих школа, саветника НСЗ, представника канцеларија за младе, удружења и асоцијација, као и представника академске заједнице и центара за развој каријере.

Презентације са конференције можете погледати на веб сајту Euroguidance центра у Србији.

Снимак целокупне конференције доступан је на Јутјуб каналу Фондације Темпус, а фотографије са догађаја погледајте на нашем Фејсбук профилу