Одржана друга национална EPALE конференција

Друга по реду национална конференција EPALE мреже у Србији под називом „Функционално образовање одраслих и развојне путање“, одржана је у уторак, 27.02.2018. године у Београду у организацији Фондације Темпус.

Током пленарног дела конференције, еминентни стручњаци из Србије и Европе представили су своја искуства и истраживања о функционалном образовању одраслих и његовом значају за унапређење запошљивости и повећање писмености недовољно образованих, планирању каријере и преквалификацији, развојним путањама и једнаком приступу образовању за све.

Након пленарног дела, кроз групни рад на радионицама, учесници су имали прилике да на практичним примерима сагледају и дискутују о мотивацији одраслих полазника, развоју општих компетенција у образовању одраслих, као и о каријерном вођењу и планирању у образовању одраслих.

Конференција је затворена панел дискусијом на тему „Унапређење образовања одраслих кроз регионалну и међународну сарадњу путем EPALE платформе“. Представници националних служби за подршку за EPALE из Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине представили су начине на које EPALE пружа подршку образовању одраслих у земљама региона, као и могућности које EPALE платформа пружа практичарима, стручњацима и доносиоцима одлука у области образовања одраслих.

EPALE је платформа развијена у оквиру Еразмус+ програма, која омогућава свима који се баве или су заинтересовани за образовање одраслих у Европи да се виртуелно састану на једном месту и размене своја знања, искуства, питања и добре праксе.

Снимак конференције можете погледати на YouTube каналу Фондације Темпус, а фотографије на Фејсбук страници.

У наставку можете пронаћи линкове ка презентацијама говорника:

Функционално образовање одраслих – искуства Србије“,

проф. др Снежана Медић, Филозофски факултет, Универзитет у Београду;

Функционално основно образовање одраслих и планирање каријере“,

Илија Кнежевић, Национална служба за запошљавање;

Образовање одраслих, развојне путање и инклузивност“,

Симон Брук (Simon Broek), тематски координатор на EPALE платформи;

Једнаки приступ образовању за све“,

Џорџ Борг (George Borg), Малтешка комисија за права особа са инвалидитетом.