Одржана Еразмус+ недеља

Фондација Темпус организовала је четврту по реду Еразмус+ недељу, током које су, између осталог, одржана четири информативна дана посвећена новом конкурсу у оквиру Еразмус+ програма. Информативни дани одржани су у периоду 12.11. – 15.11.2019 у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу. Преко 850 представника организација и институција које се баве образовањем и младима су имале прилику да се упознају са мoгућностима за подношење пројеката у оквиру највећег европског образовног програма.

Од конкурсног рока за 2019. годину, Република Србија је пуноправна учесница Еразмус+ програма и актери из наше земље могу да учествују у свим врстама пројеката, равноправно са земљама ЕУ.

У уводном обраћању на Инфо дану у Београду, др Милан Пашић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, истакао је успех институција у основном образовању, који су тек од 2016. године у могућности да учествују у Еразмус+ програму.

  • Као пример наводим пројекте школских партнерстава за размене. Ова врста пројеката омогућила је и да велики број деце из Србије оде у иностранство на размене, као и да наше школе угосте децу из земаља ЕУ. Средње стручне школе су у 2019. за пројекте мобилности апсорбовале преко милион евра, у односу на позив за 2018, када је та цифра износила око 300.000 евра – истакао је Пашић.

Шеф операција Делегације Европске уније у Србији, Штефан Худолин изразио је задовољство успесима које је Србија постигла у Еразмус+ програму и најавио наставак овог програма и после 2020. године.

  • Намера ЕУ је да се средства удвоструче на чак 30 милијарди евра од 2021, што ће допринети постизању заједнички договорених циљева у оквиру процеса приступања ЕУ. Наредна фаза програма Еразмус+ је важан инструмент за постизање великих амбиција које ЕУ предвиђа у области образовања, обуке, младих и спорта – нагласио је Худолин.

Управитељ Фондације Темпус Марија Филиповић Ожеговић информисала је присутне о новим могућностима у оквиру позива за 2020. годину и најавила учешће Србије у новом програму, који ће од 2021. године наследити Еразмус+. Филиповић-Ожеговић је истакла и успех организација из Србије, које су по први пут могле да учествују у пројектима везаним за спорт, јер су им одобрени пројекти у вредности од скоро милион евра.

Снимак са инфо дана можете погледати на нашем You Tube каналу.

Презентације са Инфо дана

У оквиру “Еразмус+ недеље“, осим Еразмус+ Инфо дана, организовани су и вебинари ”Могућности за мобилност студената кроз Еразмус+ програм”” и “Могућности у оквиру школских партнерстава за размене”, одржане у Информативном центру Фондације Темпус, на Теразијама 39.