Одржана Еразмус+ спорт инфо сесија у Београду

Министарство омладине и спорта и Фондација Темпус организовали су 10.3.2020. године у Палати „Србија” у Београду Инфо сесију о спортској компоненти Еразмус+ програма. Догађају је присуствовало преко стотину представника националних гранских и територијалних спортских савеза, као и локалних самоуправа широм Србије, који су се упознали са могућностима учешћа у актуелном позиву за подношење Еразмус+ пројеката у области спорта. Присутне су поздравили министар омладине и спорта Вања Удовичић, амбасадор и шеф делегације Европске уније у Србији, Њ.Е. Сем Фабрици, као и Марија Филиповић-Ожеговић, управитељ Фондације Темпус.

Министар Удовичић је овом приликом позвао спортска удружења да се пријаве на конкурс, по узору на организације које су од прошле године на овај начин већ обезбедиле додатна средства за своје активности. Министар је истакао и да је Србија земља спорта, позната у свету по успесима које наши спортисти остварују у различитим спортовима и изразио жељу да такве резултате постижемо и у европским програмима.

Амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да сарадња путем Еразмус+ пројеката у спорту има позитиван ефекат на развој потенцијала људског капитала у Европи, смањењем здравствених, социјалних и економских трошкова који се јављају услед физичке неактивности грађана. Он је рекао да Европска комисија намерава да увећа средства доступна кроз програм Еразмус+ у наредном буџетском циклусу од 2021. године.

Сумирајући резултате учешћа Републике Србије у позиву за Еразмус+ пројекте у 2019. години у областима образовања, младих и спорта, управитељ Фондације Темпус, Марија Филиповић-Ожеговић рекла је да новац који ће организације и установе из Србије повући кроз одобрене пројекте значајно превазилази годишњи износ контрибуције који је Република Србија уплатила за учешће у програму. Она је истакла и додатну, немерљиву корист од учешћа у заједничким пројектима, у виду размене искустава, знања и повезивања са колегама из иностранства. У радном делу сесије, Горан Богуновић из Фондације Темпус учесницима је детаљно представио актуелни конкурс, услове учешћа и правила финансирања, као и практична упутства за подношење предлога пројеката.