Одржана Eurydice конференција: „Стручно усавршавање наставника и стручних сарадника“

Фондација Темпус и Eurydice мрежа су од 24. до 26. јуна организовале онлајн конференцију „Стручно усавршавање наставника и стручних сарадника“. На конференцији је представљен национални контекст и политике које се односе на стручно усавршавање, као и актуелне студије мреже Eurydice на ову тему. Говорило се и о различитим облицима стручног усавршавања, како у оквиру образовног система у Србији, тако и у оквиру међународних мрежа и пројеката. Конференцији је присуствовало око 200 наставника и стручних сарадника широм Србије, као и представника високошколских и других установа и организација у Србији.

Првог дана догађаја Аквиле Мотиејунаит, представница Европске комисије приказала прелиминарне резултате нове Eurydice студије Teachers in Europe 2019/20 која ће бити објављена наредне године. Такође су представљени ресурси Eurydice мреже који су релевантни за истраживање образовних политика и пракси у Европи, као и ресурси релевантни за праћење језичких политика. Том приликом је представљен нови сајт посвећен политикама и праксама у Републици Србији и Европи: jezici.obrazovanje.rs.

Учесници су другог дана конференције имали прилике да чују више о акредитацији програма стручног усавршавања у образовању од др Тање Шијаковић, представнице Завода за унапређивање образовања и васпитања, као и да кроз панел дискусију чују више о искуствима усавршавања компетенција наставника кроз пројекте интернационалне сарадње.

Трећи дан конференције био је посвећен усавршавању компетенција наставника кроз истраживачку праксу. Концепт наставника као истраживача и рефлексивног практичара приказали су представници Центра за образовање наставника, са Филозофског факултета у Београду, проф. др Лидија Радуловић, доц. др Милан Станчић и доц. др Оља Јовановић. Након пленарног дела, уследио је интерактивни део у ком су учесници догађаја разменили своја гледишта на истраживачку наставничку праксу, дискутовали о иницијалним идејама за своје истраживачке пројекте и својим искуствима.

Снимци тродневне конференције су доступи на ЈуТјуб каналу Фондације Темпус.