Вести :

Инфо сесија о спорту у Београду

Министарство за омладину и спорт, Извршна агенција за програме у области образовања, културе и медија (ЕАCEA) и Фондација Темпус организовале су Инфо сесију о спортској компоненти Еразмус+ програма у Београду, 12. марта 2019. године и том приликом позвали спортска удружења да се пријаве на конкурс за пројекте. За ову врсту пројеката у овом позиву је предвиђено око 60 милиона евра, за све учеснице Еразмус+ програма.

Агата Дзиарновска из Департмана Европске комисије за образовање, младе, спорт и културу саветовала је организацијама из Србије које ће подносити предлоге пројеката да сарађују са различитим партнерима, не фаворизујући универзитете или спортске организације. С обзиром на то да је од ове године Република Србија постала пуноправна чланица програма Еразмус+, организације из Србије сада имају прилику да буду и координатори пројеката из области спорта Резултати пријава биће познати у септембру 2019. године.

“Пројекти морају да испуњавају неки од три услова како би били разматрани. Могу се борити са транснационалним претњама, као што су допинг или насиље у спорту, или промовисати добро управљање у спорту, у најширем могућем значењу. Такође, могу бити из области промоције социјалне инкузије, као што је рецимо једнакост полова”, навела је Дзиарновска и додала да је прошле године стигло преко 560 пријава.

Управитељка Фондације Темпус Марија Филиповић Ожеговић рекла је да спортска удружења сада имају прилику да још више учествују у оваквим пројектима, пошто већ имају добро развијену сарадњу, а српски спортисти имају добру репутацију у Европи.

“Желела бих да вас охрабрим да погледатe и део Еразмус+ програма који се односи на образовање, а спорт је ту неизоставан елемент, пошто према целом процесу имамо холистички приступ. Надам се да ћемо имати веће партнерство са спортским организацијама у даљем раду”, закључила је Филиповић Ожеговић.

Помоћник министра омладине и спорта Дарко Удовичић подсетио је да је Србија једна од само шест програмских земаља у Ерасмус+ ван Европске уније.

“Захваљујемо се Европској комисији и Ерасмус+ програму на подршци. Спорт је важан, а овако се можемо борити против допинга или насиља на спортским догађајима”, закључио је Удовичић.

Презентацијe са Инфо сесије: