Održana konferencija „Uključenost roditelja u rad škola i predškolskih ustanova“

Fondacija Tempus, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Eurydice mrežom, kao i partnerima, Užičkim centrom za prava deteta i Centrom za interaktivnu pedagogiju, organizovala je konferenciju „Uključenost roditelja u rad škola i predškolskih ustanova“, 12. maja 2017. godine u Beogradu. Cilj konferencije je bio povećanje svesti svih interesnih grupa o značaju i mogućnostima uključivanja roditelja u rad škola i predškolskih ustanova zarad unapređenja obrazovnih politika i podizanja kvaliteta obrazovanja.

Događaju je prisustvovalo preko dve stotine predstavnika svih ciljnih grupa koji svojim radom mogu da doprinesu boljoj uključenosti roditelja u rad obrazovno-vaspitnih ustanova, pre svega predstavnika Ministarstva i lokalnih samouprava, nastavnika i direktora školskih i predškolskih ustanova, predstavnika roditeljskih udruženja, kao i sami roditelji.

Predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR) gospođa Jasmina Đelić je istakla značaj teme konferencije koju MPNTR vidi kao jedan od prioriteta za dalji razvoj obrazovanja na sistemskom nivou. Gđa Đelić je istakla da uloga roditelja u nacionalnom okviru kvaliteta trenutno nije vidljiva, te je predstavila predloge unapređenja pokazatelja i dodatnih dokaza kvaliteta roditeljske participacije u rad obrazovno- vaspitnih ustanova.

Profesorka Filozofskog fakulteta, dr Jelena Vranješević je naznačila značaj međusobne saradnje roditelja i nastavnika ili vaspitača kao i potrebu da njihove uloge posmatraju kao komplementarne. Profesorka se takođe osvrnula na podatke istraživanja koja pokazuju da u školama ne postoji jasno definisana strategija za komunikaciju sa roditeljima, te da je najčešći oblik uključivanja roditelja je putem prenosa informacija od škola/vrtića ka roditeljima.

Gđa Ester Šalamon, predsednica Evropskog udruženja roditelja je predstavila tridesetpetogodišnji rad udruženja ističući i pravni okvir koji roditeljima daje pravo na uključenost u proces donošenja odluka u vaspitno-obrazovnim institucijama. Gđa Šalamon je takođe skrenula pažnju publike da deca ne bi trebalo da su izostavljena iz procesa saradnje škole/predškolskih ustanova sa roditeljima.

Predsednik slovenačkog udruženja roditelja (ZASSS), gdin Anton Meden je predstavio strukturu i pravnu osnovu udruženja kao i proces njegovog formiranja. Gdin Meden je istakao da je pri formiranju udruženja ostavljena sloboda roditeljima da biraju način i vrstu saradnje, tj. da regulativa u početku nije bila striktna, kako bi se dozvolilo roditeljima da preuzmu inicijativu i daju predloge koji su se kasnije implementirali kroz pravni okvir.

Gospođa Ivana Branković, predsednica upravnog odbora Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) predstavila je razvojni put nastanka asocijacije koja ima mandat da se u prvoj godini bavi osnaživanjem kapaciteta roditelja i nastavnika kako bi se pospešila međusobna komunikacija.

Dnevnim redom je bio predviđen grupni rad koji je bio posvećen obrađivanju četiri teme, kroz koje su učesnici imali priliku da se informišu o prednostima i izazovima uključivanja roditelja u rad škola i predškolskih ustanova, o značajnijim inicijativama pokrenutim u cilju povećanja mobilizacije roditelja u Republici Srbiji i Evropi, kao i informaciono-komunikacionim tehnologijama koje mogu biti upotrebljene u svrhu komunikacije između škola i predškolskih ustanova i roditelja.

Zaključci konferencije su publikovani i očekuje se da će doprineti donošenju rešenja koje će donosioci odluka moći da implementiraju u sistemska rešenja.

Sve prezentacije koje su se mogle videti na konferenciji možete pronaći ovde:

Kompletan video zapis konferencije je dostupan na You Tube kanalu Fondacije Tempus.

Paralelna panel sesija: primeri dobre prakse iz Srbije

Konferencija je pružila mogućnost školama, predškolskim ustanovama i udruženjima roditelja iz različitih regiona iz Republike Srbije da predstave svoje uspešne modele saradnje sa roditeljima na paralelnoj izložbenoj panel sesiji čiji je cilj bio pospešivanje saradnje među školama i razmenu dobrih praksi. Ukupno 18 institucija je učestvovalo u ovoj sesiji:

 1. Gimnazija „Branko Radičević“, Stara Pazova
 2. Gimnazija Velika Plana i UG „Svet reči”
 3. Elektrotehnička škola „Nikola Tesla”, Beograd
 4. Institut za nuklearne nauke „Vinča”, Beograd
 5. Klub roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje“, Niš
 6. OŠ „Vuk Karadžić”, Knjaževac
 7. OŠ „Žabare”
 8. OŠ „Jovan Dučić”, Novi Beograd
 9. OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Sremska Mitrovica
 10. OŠ „Nebojša Jerković”, Buđanovci
 11. OŠ „Sveti Sava”, Požarevac
 12. OŠ „Svetislav Golubović Mitraljeta”, Batajnica
 13. OŠ „Sreten Mladenović Mika”
 14. OŠ „Ivo Andrić”, Beograd
 15. OŠ „Filip Filipović“
 16. PU „Radost”, Srbobran
 17. PU „Nata Veljković”, Kruševac
 18. UG „Roditelj”, Novi Sad