Одржана национална eTwinning конференција

Фондација Темпус организовала је националну eTwinning конференцију „Пројектно орјентисана настава: оцењивање и спровођење у пракси“ у среду 30. августа 2017. године у Београду. Овом приликом, проглашени су и добитници националних ознака квалитета за eTwinning пројекте. Ове године, 60 наставника је добило 119 националних ознака квалитета.

Отварајући конференцију, Снежана Марковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја изразила је задовољство активностима у оквиру eTwinning мреже у Србији и указала на значај који ова мрежа има за унапређење рада наставника.

– Лично мислим да је eTwinning један од најквалитетнијих облика стручног усавршавања – истакла је Марковић.

Помоћник управитеља Фондације Темпус Милена Јовановић истакла је учешће наставника из Србије у eTwinning – у, који постоји од 2005 године, а Србија учествује од 2015 године:

– На eTwinning порталу тренутно је регистровано преко 1900 наставника из 842 школе у Србији, који су до сада учествовали у 1070 пројеката.

Преко 160 учесника и учесница имало је прилике се детаљније информише о пројектно оријентисаној настави, начину њеног спровођења у пракси и оцењивању, као и о примерима добре праксе које су представили Андреа Симоновић Орине, eTwinning амбасадорка из Мађарске, Ронан О’Саливан eTwinning амбасадор из Ирске, Иван Анић, професор на Универзитету у Новом Саду и ИТС високој школи за информационе технологије, Радоје Кошанин, наставник математике и Александра Даниловић, eTwinning амбасадорка у Србији.

Након тога кроз групни рад у радионицама учесници су имали прилике да на практичним примерима сагледају и дискутују о аспектима пројектно-оријентисане наставе као што су: планирање пројектно-оријентисане наставе, мотивација у пројектно-оријентисаној настави и оцењивање у пројектно-оријентисаној настави.

Презентације говорника са конференције можете пронаћи у наставку:

Предности и изазови пројектно оријентисане наставе, Иван Анић, Природно математички факултет у Новом Саду, ИТС висока школа

Пројектно оријентисана настава – искуства из Ирске, Ронан Осаливан, eTwinning амбасадор у Ирској

Пројектно оријентисана настава – искуства из Мађарске, Андреа Симоновић Орине, eTwinning амбасадор у Мађарској

Пројектно оријентисана настава у пракси, Радоје Кошанин, професор математике у ОШ ,,Вожд Карађорђе“ у Нишу

ИКТ и пројектно оријентисана настава, Александра Даниловић, eTwinning амбасадор у Србији, Професор информатике у ОШ ”Светислав Голубовић Митраљета” Батајница