Одржана национална eTwinning конференција “Унапређивање наставе употребом информационо комуникационих технологија”

Фондација Темпус је 6. септембра 2018. године у Београду организовала националну eTwinning конференцију под називом “Унапређивање наставе употребом информационо комуникационих технологија”.

Циљ конференције био је да учеснике упозна са начинима употребе информационо комуникационих технологија у настави. На конференцији су били представљени резултати истраживања Утицај eTwinning-a на школе и предшколске установе у Србији, као и добитници eTwinning признања (Националних ознака квалитета и eTwinning ознака за школе). Ове године, 108 наставника је добило 218 eTwinning националних ознака квалитета, што је знатно већи број него претходних година. Укупно 19 школа је добило eTwinning ознаке за школе (eTwinning School Label), признање које се по први пут додељује.

Отварајући конференцију, Катарина Алексић, саветник министра за еПросвету из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, говорила је о важности употребе информационо комуникационих технологија у настави, као и значају eTwinning платформе за унапређење рада у школским и предшколским установама. Скупу се испред организатора конференције обратила Софија Дукић, заменик управитеља Фондације Темпус.

Преко 170 учесника и учесница имало је прилике да се детаљније упозна са улогом ИКТ-а у настави и примерима добре праксе кроз излагање Амеле Самболић Бегановић из Завода за школство из Словеније и Стаселе Рискиене, eTwinning амбасадорке из Литваније. Никола Ћурчин, директор Електротехничке школе из Панчева, говорио је о томе шта за установу и њен напредак значи бити eTwinning школа. Ивана Банковић из eTwinning националног тима за подршку Фондације Темпус представила је налазе истраживања Утицај eTwinningна школе и предшколске установе у Србији.

Током четири паралелне сесије на тему употребе ИКТ алата и дигиталних материјала прилагођених узрасту, учесници конференције су кроз групни рад имали прилике да на конкретним практичним примерима упознају и на лицу места испробају неке од изабраних алата и добију идеје како да учине своју свакодневну праксу интерактивнијом, истовремено подижући сопствене дигиталне компетенције, као и компетенције својих ученика. Радионице су водили eTwinning амбасадори из Србије: Наташа Анђелковић, Наташа Врапчевић, Олгица Спасојевић, Наташа Мајстровић, Александра Даниловић, Милица Андоновић, Звонко Гашпаровић и Далибор Тодоровић.

Снимак конференције можете погледати на нашем YouTube каналу. Фотографије са конференције можете погледати на нашој Фејсбук страници.

Презентације говорника можете да погледате у наставку:

  1. Важност и начини коришћења ИКТ у настави – Катарина Алексић
  2. Унапређење наставе и учења коришћењем ИКТ – Амела Самболић Бегановић
  3. Магични ефекти ИКТ у учионици – Стаселе Рискиене
  4. Шта yначи бити eTwinning школа? – Никола Ћурчин
  5. Утицај eTwinning-а на школе и предшколске установе у Србији – Ивана Банковић