Одржана прва национална EPALE конференција

Фондација Темпус организовала је прву националну EPALE конференцију под називом: „Развој вештина наставника и тренера у области образовања одраслих кроз сарадњу “ 8. фебруара 2017. године у Београду. Конференција је организована поводом представљања платформе EPALE, једне од мрежа у оквиру Еразмус+ програма.

EPALE омогућава да се сви који се баве, учествују или су заинтересовани за образовање одраслих у Европи, виртуелно састану на једном месту и размене своја знања, искуства, питања и добре праксе. Kонференција je окупила стручњаке из Европе и Србије који су представили своја знања на тему унапређења квалитета вештина у области образовања одраслих и приказали искуства у области образовања одраслих у другим државама.

Скуп су отворили др Александар Пајић, помоћник министра за средње образовање, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Wilhelm Vukovic из Европске Комисије и Софија Дукић, заменица управитеља Фондације Темпус.

Предавања су одржали:
– Wilhelm Vukovic, Европска Комисија – “EPALE – Подржавање заједнице професионалaца образовања одраслих у Европи ”
– Andrew McCoshan, Plexus Research & Consulting – “Зашто је сарадња важна вештина у области учења одраслих?”
– Марко Банковић, Фондација Темпус, Euroguidance центар – „New Skills Agenda“
– Ружица Маџаревић, Фондацијa Темпус – „Како се користи ЕПАЛЕ платформа?“
– Annamaria Cacchione, независни експерт – „Образовање одраслих и учење помоћу мобилног телефона: домет, теме и могућности у свету који се мења“
– Carlo Smalpone Villani, независни експерт – „Унапређивање методологије подучавања“

У оквиру конференције одржан је и панел „Кључне компетенције наставника и тренера у области образовања одраслих – како даље унапредити вештине и рад“ на коме су учествовали проф. др Снежана Медић, редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду, Милан Вукобрат, потпредседник Савета за стручно образовање и образовање одраслих, Бранкица Коцић, самостални саветник Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Софија Дукић из Фондације Темпус.

Национална ЕПАЛЕ конференција је једна од многобојних активности у оквиру „Недеље образовања одраслих“, међу којима су били и вебинари „Могућности у области образовања одраслих у Еразмус+ програму“ и „Каријерно вођење одраслих – Кораци у планирању професионалног усавршавања одраслих“.