Održana prva nacionalna EPALE konferencija

Fondacija Tempus organizovala je prvu nacionalnu EPALE konferenciju pod nazivom: „Razvoj veština nastavnika i trenera u oblasti obrazovanja odraslih kroz saradnju “ 8. februara 2017. godine u Beogradu. Konferencija je organizovana povodom predstavljanja platforme EPALE, jedne od mreža u okviru Erazmus+ programa.

EPALE omogućava da se svi koji se bave, učestvuju ili su zainteresovani za obrazovanje odraslih u Evropi, virtuelno sastanu na jednom mestu i razmene svoja znanja, iskustva, pitanja i dobre prakse. Konferencija je okupila stručnjake iz Evrope i Srbije koji su predstavili svoja znanja na temu unapređenja kvaliteta veština u oblasti obrazovanja odraslih i prikazali iskustva u oblasti obrazovanja odraslih u drugim državama.

Skup su otvorili dr Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Wilhelm Vukovic iz Evropske Komisije i Sofija Dukić, zamenica upravitelja Fondacije Tempus.

Predavanja su održali:
– Wilhelm Vukovic, Evropska Komisija – “EPALE – Podržavanje zajednice profesionalaca obrazovanja odraslih u Evropi ”
– Andrew McCoshan, Plexus Research & Consulting – “Zašto je saradnja važna veština u oblasti učenja odraslih?”
– Marko Banković, Fondacija Tempus, Euroguidance centar – „New Skills Agenda“
– Ružica Madžarević, Fondacija Tempus – „Kako se koristi EPALE platforma?“
– Annamaria Cacchione, nezavisni ekspert – „Obrazovanje odraslih i učenje pomoću mobilnog telefona: domet, teme i mogućnosti u svetu koji se menja“
– Carlo Smalpone Villani, nezavisni ekspert – „Unapređivanje metodologije podučavanja“

U okviru konferencije održan je i panel „Ključne kompetencije nastavnika i trenera u oblasti obrazovanja odraslih – kako dalje unaprediti veštine i rad“ na kome su učestvovali prof. dr Snežana Medić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Milan Vukobrat, potpredsednik Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Brankica Kocić, samostalni savetnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Sofija Dukić iz Fondacije Tempus.

Nacionalna EPALE konferencija je jedna od mnogobojnih aktivnosti u okviru „Nedelje obrazovanja odraslih“, među kojima su bili i vebinari „Mogućnosti u oblasti obrazovanja odraslih u Erazmus+ programu“ i „Karijerno vođenje odraslih – Koraci u planiranju profesionalnog usavršavanja odraslih“.