Одржана трећа “Еразмус+ недеља”

Фондација Темпус организовала је трећу по реду “Еразмус+ недељу“, током које су, између осталог, одржана четири информативна дана посвећена новом конкурсу у оквиру Еразмус+ програма. Информативни дани одржани су у периоду 30.10.-02.11.20108 у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу. Преко 600 представника организација и институција које се баве образовањем и младима су имале прилику да се упознају са мoгућностима за подношење пројеката у оквиру највећег европског образовног програма.

Велика новост ове године била је чињеница да се очекује да Република Србија учествује у конкурсном року за 2019. годину као пуноправна чланица Еразмус+ програма. Управо због тога, организације из Србије ће први пут моћи да пријављују пројекте за све делове Еразмус+ програма, равноправно са свим чланицама из ЕУ и без икаквих ограничења.

У уводном обраћању на Инфо дану у Београду, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Ана Ланговић Милићевић изразила је задовољство што ће Република Србија постати пуноправна чланица Еразмус+ програма и тиме постати тек шеста земља ван ЕУ која има тај статус. Ланговић је подсетила да су образовне институције из Србије већ годинама лидер у региону Западног Балкана и изразила очекивање да ће наставити са успесима и у конкуренцији са земљама чланицама ЕУ.

О значају који програм Еразмус+ има за Европску унију говорила је Матеја Норчич Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Републици Србији, која се осврнула на 30 година постојања Еразмус програма и преко 9 милиона младих људи који су захваљујући њему имали прилике да стекну вредна лична и професионална искуства. Норчич је нагласила да је пуноправно чланство Србије у Еразмус+ програму важан корак за Србију, који је у складу са перспективом проширења која је предвиђена Стратегијом за Западни Балкан.

Снежана Клашња, помоћница министра омладине и спорта, истакла је да су циљеви омладинске компоненте Еразмус+ програма уједно и циљеви Националне стратегије за младе Републике Србије и подсетила да је у периоду 2015-2017, организацијама које се баве младима одобрено 83 пројекта у износу од 4.4 милиона евра.

Детаље око положаја Србије у програму Еразмус+ и новим пројектима који су доступни у Општем позиву за 2019. годину присутнима је представила Марија Филиповић Ожеговић, управитељ Фондације Темпус. Неке од нових делова програма доступних организацијама из Србије у овом конкурсном року су Савези секторских вештина (КА2), Савези знања (КА2) и Пројекти дијалога младих (КА3).

Снимке са сва три инфо дана можете погледати на нашем You Tube каналу.

Презентације са Инфо дана

Фотографије са Инфо дана у Београду можете погледати на нашој Фејсбук страници.

У оквиру “Еразмус+ недеље“, осим Еразмус+ Инфо дана, организовани су и други догађаји, међу којима су и презентације “Еразмус+ мреже и платформе за професионално усавршавање наставника” и “Регистрација PIC броја”, одржане у Информативном центру Фондације Темпус, на Теразијама 39.