Održani Nacionalni Erazmus+ informativni dani

Fondacija Tempus organizovala je Nacionalne informativne dane posvećene novom konkursu u okviru Erazmus+ programa.

Nacionalni informativni dan o mogućnostima za visoko obrazovanje održan je u sredu 26.10. 2016 u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, dok su u četvrtak, 27.10. 2016, prisutnima u Palati „Srbija“ predstavljene mogućnosti za opšte, stručno i obrazovanje odraslih.

Otvarajući Info dan posvećen visokom obrazovanju, dr Vesna Mandić, pomoćnica ministra prosvete za razvoj i visoko obrazovanje, istakla je da se u Akcionom planu ministarstva najveći broj akcija tiče upravo visokog obrazovanja i pozvala institucije koje se budu prijavljivale u ovom konkursnom roku, da svoje projektne ideje usklade sa akcionim planom Strategije razvoja obrazovanja Republike Srbije. Kao prioritete, dr Mandić je navela inovacije, IT tehnologije, obrazovanje nastavnika, zapošljivost diplomiranih studenata i preduzetništvo.

Predstavnik Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelne sadržaje i kulturu (EACEA) Franko Burđo, naglasio je da je Srbija jak i stabilan partner u Erazmus+ programu i dodao da obrazovne politike EU idu korak uz korak sa strategijama nacionalnih država, čime se ostvaruju dodatni uspesi.

Upravitelj Fondacije Tempus Marija Filipović Ožegović zahvalila se predstavnicima visokoškolskih ustanova na dosadašnjim uspesima u sprovođenju projekata i istakla da je upravo njihov kvalitetan rad jedan od bitnih razloga zbog kojih je Srbija povukla izuzetno mnogo sredstava iz fondova EU namenjenih visokom obrazovanju.

Otvarajući Info dan posvećen opštem, stručnom i obrazovanju odraslih, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Predić je naglasila da ovogodišnji konkursni rok predstavlja značajan pomak u odnosu na prethodne godine, jer je Srbija, zahvaljajući zalaganjima ministarstva i Vlade Srbije započela pripremne mere za punopravno učešće u programu.

Tokom Nacionalnih info dana, prisutnima su predstavljene mogućosti za predškolske, školske, visokoškolske, kao i ustanove za obrazovanje odraslih, kao i ciljevi projekata, uslovi za prijavljivanje i kriterijumi za odobravanje projekata, pravila finansiranja i resursi koji mogu biti korisni prilikom pripreme prijave i pronalaženja partnera.

Fondacija Tempus će tokom novembra 2016. godine organizovati Informativne dane u deset gradova širom Srbije.

Prezentacije sa Info dana možete preuzeti sa sledećih linkova:

 

1.    Srbija u programu Erazmus+ – Marija Filipović Ožegović, Fondacija Tempus

2.    Kreditna mobilnost– Nemanja Dragićević, Fondacija Tempus

3.   Žan Mone – Nina Stojanović, Fondacija Tempus

4.   Zajednički master programi – Ivana Živadinović, Fondacija Tempus

5.   CEEPUS – Miloš Petrović, Fondacija Tempus