Онлајн језичка подршка – Online Linguistic Support (OLS)

Платформа за онлајн језичку подршку (ОЛС) пружа могућност учесницима Ерасмус+ програма да побољшају своје знање страних језика током студирања, обављања праксе или волонтирања у иностранству.

ОЛС језичка процена је обавезна за све учеснике дугорочних мобилности и увек се ради пре одласка на мобилности. Изузетак су учесници којима је главни језик матерњи језик. ОЛС језички курсеви треба да буду додељени свим учесницима који су вољни да их похађају, а према њиховим језичким потребама.

ОЛС платформу могу да користе бесплатно следеће категорије учесника Еразмус+ пројеката:

  • студенти високошколских установа који бораве у иностранству зарад студија или праксе од 2 до 12 месеци;
  • ученици у средњем стручном образовању (ВЕТ) који бораве у иностранству зарад праксе од 19 дана до 12 месеци;
  • учесници дужих волонтерских активности у иностранству.

Наведени учесници Еразмус + пројеката добијају приступне параметре за коришћење ОЛС портала од својих установа/организација које спроводе Еразмус + пројекте, након што пројекат добије финансирање.

ОЛС се састоји од обавезне процене знања језика која се обавља на почетку и крају мобилности и језичког курса у ком учесник треба да учествује током боравка на мобилности. Сваки учесник курса може прилагодити себи коришћење садржаја са портала, брзину учења, одабрати материјале и начин рада који му највише одговара.

Доступни језици и курсеви за учење према нивоима знања језика:

Језици

 

Улазни тест процене нивоа знања језика

 

Онлајн курс за учење језика

 

енглески, немачки, француски, италијански, шпански, холандски

 

да

 

да – сви нивои

 

португалски

 

да

 

да – до нивоа Б2

 

чешки

 

да

 

да – до нивоа А2

 

бугарски, дански, грчки, фински, хрватски, мађарски, пољски, румунски, словачки, шведски, естонски, литвански, летонски, словеначки

 

да

 

да – само ниво А1

 

Ирски гелик, малтешки

 

да

 

не

 

Учесници који на првој процени језичкој процени имају најмање ниво Б2, као и учесници којима је главни језик мобилности матерњи језик, могу да бирају да ли ће похађати ОЛС језички курс главног језика мобилности или језика државе у којој се налазе на мобилности, уколико је он доступан у ОЛС-у.

Учесници којима је главни језик на којем током мобилности студирају/обављају праксу/волонтирају матерњи – могу бити позвани да ураде тест и следе курс другог страног језика који им је од значаја за боравак у иностранству у оквиру пројекта.

За учеснике мобилности у оквиру високог образовања, ОЛС језичка процена пре одласка на мобилност је обавезна, али резултати ОЛС језичке процене не могу спречити учесника да оде на мобилност.

Добро је знати и следеће…:

  • Учесник мобилности потписује уговор са својом установом/организацијом и тиме се обавезује да ће обавити ОЛС језичке процене на почетку и крају мобилности, као и језички курс уколико му буде додељен.
  • Поред ОЛС језичких курсева, друге врсте припреме попут језичке за краткорочну мобилност, као и интеркултурална, педагошка и језичка за специфичан сектор могу бити финансирани из дела буџета организационе подршке унутар Еразмус+ пројеката. За област „Млади“, овакве припреме такође могу бити финансиране из посебних трошкова када су укључени млади људи који су у лошијој материјалној ситуацији.