Отворен Информативни центар Фондације Темпус

Фондација Темпус свечано је отворила Информативни центар у Београду, на адреси Теразије 39, I спрат, који ће од 2. октобра бити доступан грађанима сваког радног дана од 10 до 18 часова.

Информативни центар су свечано отворили Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и директорка за иновације, међународну сарадњу и спорт у Директорату Европске комисије за образовање и културу, Антоанета Ангелова-Крастева.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је на отварању да је Фондација Темпус направила огроман искорак да приђе ђацима, наставницима, студентима и свима који желе да се образују, напредују и имају европску мобилност у смислу учења, рада и размене искустава.
– Драго ми је што сви који се баве образовањем у Србији могу да дођу и виде све ово. Веома је значајно што су од ове године и средњошколци укључени у ове процесе. На тај начин ученици и школе откривају које им се могућности нуде, ђаци имају прилику да размењују знања са својим вршњацима, а наше приближавање ЕУ је све квалитетније, рекао је Шарчевић.

Директорка за иновацијe, међународну сарадњу и спорт Антоанета Ангелова-Крастева изразила је задовољство што је имала прилику да отвори Информативни центар Фондације Темпус.
– Као што знате, ове године обележавамо 30 година програма Еразмус+ који је један од најпопуларнијих и најуспешнијих програма ЕУ. Србија је на врху листе по броју корисника овог програма у региону и тај број расте из године у годину. Високошколске установе у Србији ће за ову академску годину добити више од 44 одсто средстава из буџета намењеног за Западни Балкан, истакла је Крастева.

Инфо центар ће омогућити свим заинтересованим појединцима, представницима школа, високошколских установа, омладинским и осталим установама и организацијама да на једном месту, без заказивања, добију све потребне информације у вези са образовањем у Србији и Европи, као и програмом Европске уније Еразмус+.

Заинтересовани ће, између осталог, моћи да добију информације о могућностима за стипендирану мобилност (размене), волонтерске програме и омладинске размене, подршку у процесу пријављивања у вези са правилима програма Еразмус+ и ЦЕЕПУС и њиховим процедурама и сл.

За оне који се интересују за највећи програм Европске уније – Еразмус+, у инфо центру ће моћи да чују опште информације о програму, процедурама, као и роковима за подношење пројектних пријава.

Заинтересовани за каријерно вођење и саветовање ће моћи да се упознају са неопходним ресурсима и добију информативни материјал из ове области, као и да се информишу о важним аспектима при избору занимања или упису школе/факултета.

Информативни центар ће бити место и за информисање о европским мрежама (eTwinning, EPALE, Europass, Euroguidance, Eurydice), као и средњеевропском програму за размену студената и професора – CEEPUS.

Појединци из свих сфера образовања ће у Инфо центру моћи да се информишу о активностима Фондације Темпус: конференцијама, семинарима, обукама, вебинарима, инфо данима итд.

У склопу рада Инфо центра постојаће и посебан пакет услуга за информисање страних студената који бораве на мобилности у Републици Србији.