Otvoren Informativni centar Fondacije Tempus

Fondacija Tempus svečano je otvorila Informativni centar u Beogradu, na adresi Terazije 39, I sprat, koji će od 2. oktobra biti dostupan građanima svakog radnog dana od 10 do 18 časova.

Informativni centar su svečano otvorili Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktorka za inovacije, međunarodnu saradnju i sport u Direktoratu Evropske komisije za obrazovanje i kulturu, Antoaneta Angelova-Krasteva.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je na otvaranju da je Fondacija Tempus napravila ogroman iskorak da priđe đacima, nastavnicima, studentima i svima koji žele da se obrazuju, napreduju i imaju evropsku mobilnost u smislu učenja, rada i razmene iskustava.
– Drago mi je što svi koji se bave obrazovanjem u Srbiji mogu da dođu i vide sve ovo. Veoma je značajno što su od ove godine i srednjoškolci uključeni u ove procese. Na taj način učenici i škole otkrivaju koje im se mogućnosti nude, đaci imaju priliku da razmenjuju znanja sa svojim vršnjacima, a naše približavanje EU je sve kvalitetnije, rekao je Šarčević.

Direktorka za inovacije, međunarodnu saradnju i sport Antoaneta Angelova-Krasteva izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku da otvori Informativni centar Fondacije Tempus.
– Kao što znate, ove godine obeležavamo 30 godina programa Erazmus+ koji je jedan od najpopularnijih i najuspešnijih programa EU. Srbija je na vrhu liste po broju korisnika ovog programa u regionu i taj broj raste iz godine u godinu. Visokoškolske ustanove u Srbiji će za ovu akademsku godinu dobiti više od 44 odsto sredstava iz budžeta namenjenog za Zapadni Balkan, istakla je Krasteva.

Info centar će omogućiti svim zainteresovanim pojedincima, predstavnicima škola, visokoškolskih ustanova, omladinskim i ostalim ustanovama i organizacijama da na jednom mestu, bez zakazivanja, dobiju sve potrebne informacije u vezi sa obrazovanjem u Srbiji i Evropi, kao i programom Evropske unije Erazmus+.

Zainteresovani će, između ostalog, moći da dobiju informacije o mogućnostima za stipendiranu mobilnost (razmene), volonterske programe i omladinske razmene, podršku u procesu prijavljivanja u vezi sa pravilima programa Erazmus+ i CEEPUS i njihovim procedurama i sl.

Za one koji se interesuju za najveći program Evropske unije – Erazmus+, u info centru će moći da čuju opšte informacije o programu, procedurama, kao i rokovima za podnošenje projektnih prijava.

Zainteresovani za karijerno vođenje i savetovanje će moći da se upoznaju sa neophodnim resursima i dobiju informativni materijal iz ove oblasti, kao i da se informišu o važnim aspektima pri izboru zanimanja ili upisu škole/fakulteta.

Informativni centar će biti mesto i za informisanje o evropskim mrežama (eTwinning, EPALE, Europass, Euroguidance, Eurydice), kao i srednjeevropskom programu za razmenu studenata i profesora – CEEPUS.

Pojedinci iz svih sfera obrazovanja će u Info centru moći da se informišu o aktivnostima Fondacije Tempus: konferencijama, seminarima, obukama, vebinarima, info danima itd.

U sklopu rada Info centra postojaće i poseban paket usluga za informisanje stranih studenata koji borave na mobilnosti u Republici Srbiji.