Отворени конкурси за стипендирање мобилности и студија у иностранству

Са задовољством Вас обавештавамо да је у оквиру програма Еразмус+ и Еразмус Мундус отворен велики број конкурса за стипендирање студентских размена као и целокупних мастер и докторских студија у иностранству. Уз то, део конкурса посвећен је и могућностима за стипендиране мобилности наставног и административног особља запосленог на високошколским институцијама у Србији.

 

Кредитна мобилност кроз Еразмус+ програм
Универзитети у Србији, у сарадњи са партнерским универзитетима из ЕУ земаља, расписују конкурсе за кредитну мобилност у оквиру Еразмус+ програма. Ови конкурси за студенте значе прилику да проведу семестар или два својих студија на неком од универзитета у иностранству, а запосленима на високошколским институцијама омогућавају краће боравке на иностраним партнерским институцијама зарад усавршавања или учествовања у настави.

Студенти Универзитета у Новом Саду се у овом тренутку могу пријавити на неки од 9 конкурса за стипендиране студентске размене које ће се реализовати на неком од универзитета из земаља Европске уније попут Немачке, Мађарске, Румуније, Италије, Пољске, Француске, Холандије и Белгије. Такође, исти број позива отворен је и за наставно и административно особље овог универзитета. Сви ови конкурси доступни су на страници Универзитета у Новом Саду.

За студенте и наставно и административно особље Универзитета у Нишу тренутно су отворена два конкурса кроз Еразмус+ програм за реализацију мобилности на универзитетима из Румуније и Бугарске. Више информација овим конкурсима налази се на страници Универзитета у Нишу.

На Универзитету у Крагујевцу тренутно су доступна два конкурса за кредитну мобилност кроз Еразмус+ програм за студенте (универзитети у Пољској и Португалу), а за наставно и административно особље један конкурс (универзитет из Португала). Конкурси се могу пронаћи на страници Универзитета у Крагујевцу.

Универзитет у Београду своје конкурсе у овом тренутку објављује на сајтовима појединачних факултета, те је неопходно консултовати сајт матичног факултета за информације о тренутно отвореним позивима за остваривање Еразмус+ кредитне мобилности.

Уколико сте заинтересовани за овај тип мобилности а у овом тренутку не постоји конкурс који Вама одговара, обавезно пратите информације на горепоменутим страницама јер се у наредном периоду очекује објављивање све више отворених позива.

За питања и недоумице везане за конкретне конкурсе у оквиру Еразмус+ програма треба се обратити Канцеларији за међународну сарадњу матичног универзитета. За сва општа питања везана за Еразмус+ и Еразмус Мундус програме и стипендије, Фондација Темпус – Еразмус+ канцеларија у Србији Вам стоји на располагању.

 

Конкурси за заједничке мастер и докторске програме
Заједнички мастер и докторски програми започели су отварање конкурса за све који желе да заврше целокупне мастер или докторске студије на неком од универзитета из земаља Европске уније и да за то добију пуну стипендију.

На сајту Извршне агенције погледајте листе од преко 100 заједничких мастер и преко 30 заједничких докторских програма.

У нашој брошури намењеној студентима, на странама 4-7, можете пронаћи више општих информација о томе како ови програми функционишу, каква је диплома коју студент стиче по њиховом успешном завршетку, као и шта све подразумева стипендија. Детаљне информације о било ком појединачном програму за који сте заинтересовани, конкурсним роковима и потребној документацији погледајте на сајту самог програма који је доступан на горепоменутим листама.

 

Позив за ванмрежне (freemover) пријаве у оквиру CEEPUS програма
Обавештавамо све заинтересоване да до 30. новембра траје конкурс за пријаве за ванмрежне (freemover) мобилности у оквиру CEEPUS програма (Средњеевропски програм универзитетске размене). Ванмрежне пријаве односе се на појединце који аплицирају изван мрежа, односно, чије високошколске институције нису део неке од CEEPUS мрежа, а желели би да остваре мобилност на високошколској институцији у некој од CEEPUS земаља.

За више информација о овој могућности, намењеној како студентима, тако и наставном особљу високошколских институција, можете погледати сајт Фондације Темпус, као и сајт CEEPUS мреже, путем кога се и врши пријављивање за мобилности које се реализују кроз овај програм.

 

Отворена врата

Уколико желите да се и лично информишете о могућностима кроз програме Еразмус+, Еразмус Мундус и CEEPUS или имате неку недоумицу коју бисте волели лично да изнесете и разрешите, можете нас слободно посетити у терминима отворених врата.

Нови циклус отворених врата резервисан је за период од 2. новембра 2015. до 12. фебруара 2016. године, а термини консултација су понедељак и среда од 14:30 до 16:30 часова и петак од 10 до 12 часова. Консултације су могуће искључиво у наведеним терминима, а претходна најава или заказивање нису неопходни.

 

Презентације програма Еразмус+, Еразмус Мундус и CEEPUS

Фондација Темпус – Еразмус+ канцеларија у Србији отпочела је са новим циклусом активне промоције могућности за студенте и наставно и административно особље високошколских институција у Србији кроз програме Еразмус+, Еразмус Мундус и CEEPUS.

До сада смо представили ове програме и разговарали са студентима кроз организоване презентације на Фармацеутском и Биолошком факултету Универзитета у Београду и на Универзитету Едуцонс, излагали на сајмовима стипендија на универзитетима у Београду и Крагујевцу као и на Путујућем студентском сајму и на две трибине у оквиру Сајма књига у Београду. Информације о наредним догађајима које орагнизујемо за заинтересоване студенте и на којима ћемо учествовати пратите на календару догађаја на нашем сајту, као и на нашим страницама на друштвеним мрежама.