Почело је пријављивање за CEEPUS freemover размене

У периоду између 1. јула и 30. новембра студенти и наставно особље са државних високошколских установа које нису део неке CEEPUS мреже могу се пријавити као freemoveri за размену на високошколској установи у некој од CEEPUS држава-чланица у академској 2017/18. години. Kандидати самостално истражују и утврђују своје могућности за размену на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа и утврђују да ли се могу пријављују као freemoveri или као кандидати унутар мрежа. Мреже се претражују према високошколској институцији и одговарајућој академској години, а на основу назива мреже може се закључити у којој области истраживања се спроводи.

Пријављивање се врши искључиво електронским путем, испуњавањем и слањем online апликације преко CEEPUS платформе. Фондација Темпус – Национална CEEPUS канцеларија 13. јула у 15:30 часова организоваће и вебинар, у оквиру којег ће бити ближе појашњен апликациони процес и претраживање могућности за размену кроз овај програм.

Потребна документација
Freemover студенти и предавачи у своју електронску пријаву прилажу прихватно писмо, чије попуњавање од институције пријема самостално обезбеђују; такође, студенти у апликацију треба да додају и два писма препоруке испуњена од стране предавача са матичних институција. Примерци ових докумената могу се преузети у одељку често постављаних питања (Uploading documents) на CEEPUS сајту.

Категорије
Приликом креирања електронске апликације на CEEPUS сајту, кандидати се могу пријавити у оквиру једне од следећих категорија:
• Student (за боравке дуже од 3 месеца, у циљу остваривања кредитне мобилности);
• Short-term student (нпр. истраживања за завршни рад/дисертацију краћа од 3 месеца);
• Short-term excursion (нпр. летње/зимске школе у трајању до 6 дана).
• Teacher- наставно особље се увек пријављује у оквиру ове категорије, без обзира да ли се ради о краћим предавачким активностима на летњим школама или о нпр. једномесечном боравку на партнерској институцији. Предавачи треба да реализују најмање 6 предавачких сати по радној недељи боравка, а наставни план и број часова на партнерској институцији ближе се појашњава у мотивационом делу пријаве кандидата.
У мотивационом делу неопходно је објаснити академску сврху боравка на одређеној институцији, у складу с категоријом у оквиру које се кандидат пријавио.

Рок за пријављивање за кандидате унутар мрежа – 31. октобар

Закључно са 31. октобром трајаће и пријављивање студената и наставног особља са државних високошколских установа које учествују у некој CEEPUS мрежи, и то за размене у летњем семестру 2017/18. године. Kандидати самостално истражују своје могућности за мобилност на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа и утврђују да ли се могу пријавити као кандидати унутар мрежа или као freemoveri.

За више појединости о CEEPUS програму, укључујући услове и додатне информације о пријави, можете погледати нашу брошуру (стране 19-22 посвећене су CEEPUS програму), CEEPUS одељак на нашем сајту или консултовати CEEPUS главни портал, нарочито одељак FAQ.