Позив за пилот пројекат мобилности у области стручног образовања и обука за Западни Балкан, Турску и Африку

Европска комисија је објавила позив за успостављање партнерстава која нуде могућност да јавне или приватне организације из Европске уније, које су пружаоци услуга стручног образовања и обука, у складу са позивом, успоставе програме размене студената и особља са високим школама Западног Балкана, Турске и Африке. Поред могућности мобилности, ова партнерства доприносе стварању мрежа и размени добрих пракси између земаља и региона који могу да учествују у овом позиву. Крајњи рок за подношење пријава је 14. мај 2019. године у 12 часова, по средњеевропском времену.

Рок за подношење пријава је померен за 28. мај 2019. године у 12 часова, по средњеевропском времену. 

Главни резултати ових партнерстава би били:

  • Размена идеја и техника између региона
  • Унапређивање компетенција међу VET наставницима и ученицима
  • Побољшање квалитета стручног образовања и обука
  • Реформа курикулума стручног образовања и обука на високим школама

Организације које могу да учествују у овим партнерствима су јавне или приватне организације које су пружаоци услуга стручног образовања и обука, у складу са позивом. Ове организације морају имати седиште у некој од земаља чланица Европске уније или једне од партнерских земаља са правом учешћа.

Саветодавна улога је омогућена и организацијама цивилног друштва, локалним органима власти, малим и средњим предузећима, итд.

Апликант, односно организација која пријављује пројекат, мора бити основана у једној од земаља чланица Европске уније.

Уколико желите да нађете партнере, попуните упитник који је објавила Европска комисија за прикупљање података о потенцијалним партнерима за пилот пројекат мобилности у области стручног образовања и обука за Западни Балкан, Турску и Африку.

Попуњавањем овог упитника, Европска комисија ће поделити ваше податке са мрежама VET организација у Европи, Африци и земљама са перспективом придруживања Европској унији.

Земље са перспективом придруживања Европској унији (Лот 1):

Партнерство чини најмање 6 организација: 3 организације из 3 различите земље чланице ЕУ и још 3 организације из 3 различите земље.

Африка (Лот 2):

Партнерство чини најмање 13 организација: најмање 3 организације из 3 различите земље чланице Европске уније и 10 организација из 10 различитих афричких земаља које су обухваћене овом акцијом и покривају 5 региона.

Пројекти се морају фокусирати на следеће три приоритетне области: (а) инжењерство, производња и грађевина; (б) пољопривреда, шумарство, риболов и ветерина; (ц) угоститељство и туризам.

Афричке земље обухваћене овим позивом

Северни део: Мауританиа, Тунис

Западни део: Бенин, Буркина Фасо, Зеленортска Острва, Обала Слоноваче, Либерија, Мали, Нигер, Нигерија, Сенегал, Сијера Леоне

Централни део: Камерун, Чад, Габон

Источни део: Коморос, Џибути, Еритреја, Кенија, Сомалија, Судан

Јужни део: Ангола, Малави, Намибија и Јужна Африка.

Више информација о овом позиву можете наћи на сајту Европске комисије