Промена улоге Фондације Темпус у Еразмус+ програму

Обавештавамо вас да се, почевши од 1. јануара 2019. године, са променом статуса Републике Србије у Еразмус+ програму, мења и улога Фондације Темпус.

Наиме, Република Србија ће у овом конкурсном року постати пуноправна чланица програма Еразмус+, тј. програмска земља. Институције и организације из Србије ће од овог конкурсног рока имати могућност учешћа у свим врстама пројеката као и остале програмске земље. У складу са променама статуса земље, Фондација Темпус више неће носити улогу Националне Еразмус+ канцеларије.

Као резултат ове промене, Фондација више није одговорна за пружање подршке и праћење одобрених централизованих пројеката у области високог образовања (Пројекти изградње капацитета у високом образовању – CBHE, Жан Моне активности, Еразмус Мундус заједнички мастер програми, Савези знања и Европски универзитети). Фондација ће и даље бити надлежна за пружање подршке, селекцију и праћење децентрализованих пројеката у области високог образовања у оквиру Еразмус+ програма (Стратешка партнерства и КА1 пројекти мобилности у високом образовању) и за пружање општих информација о конкурисању за све врсте централизованих пројеката.

За сва питања техничке природе, као и за информације о правилима Програма и њиховом тумачењу, а која се односе на централизоване пројекте, можете да се обратите Извршној агенцији Европске комисије за образовање, медије и културу (EACEA) у Бриселу.

Наравно, уколико током спровођења централизованих пројеката искрсну проблеми који представљају непремостиву препреку за њихово функционисање и који, у крајњој линији, могу да проузрокују повраћај наменских бесповратних средстава (Grant), Фондација Темпус вам стоји на располагању за подршку, како бисте успешно отклонили евентуалне препреке те природе.

Додатно, како бисмо олакшали функционисање одобрених пројеката и као последица већ устаљене праксе, Фондација Темпус ће и даље посредовати приликом подношења документације Пореској управи, ради ослобађања од пореза на додату вредност (ПДВ).

За све додатне информације и подршку можете контактирати Групу са високо образовање путем адресе higher-education@tempus.ac.rs и телефона 011 33 42 430, oпцијa 4